Oğuz Türkleri Dodurga'da buluştu! Festival yoğun ilgi gördü

Denizli Acıpayam’ın Dodurga köyünde 'Dodurga Kültür Festivali' gerçekleştirildi. Festival katılımcıların yoğun ilgisi ile karşı karşıya kaldı. Dodurga Meydanı’nda misafirler için aşure ve tarhana kazanları kaynadı.

Oğuz Türkleri Dodurga'da buluştu! Festival yoğun ilgi gördü

Denizli Acıpayam’ın Dodurga köyünde Avrupa’da Yaşayan Dodurgalılar Derneği, Denizli Dodurgalılar Derneği ve Dodurga Muhtarlığı işbirliğiyle düzenlenen 'Dodurga Kültür Festivali' yoğun ilgi gördü. Festivalde konuşan Tarih Profesörü Yusuf Kılıç, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde bulunan 16 yerleşim biriminde Dodurga isminin olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

9-001.jpg

Oğuz Türklerinin kültür ve geleneklerini Dodurgalılar'ın Denizli’de ve Anadolu’da yaşattıklarını, bu festivalin Türkiye’de ve Avrupa’da yaşayan Dodurgalıları bir araya getirdiğini söyledi. Festivale katılımın yüksek olduğunu da ifade eden Kılıç, "Dodurga Meydanı’nda misafirler için aşure ve tarhana kazanları kaynadı, açılan stantlarda geleneksel el sanatları ürünleri sergilendi. Kıl çadırın da kurulduğu festivalde ayrıca Dodurga’nın eski yaşamından kesitler sunulan bir de fotoğraf sergisi açıldı." ifadelerine yer verdi.

8-001.jpg

"GENÇLER YÖRÜK KIYAFETLERİ İLE MİSAFİRLERİ KARŞILADI"

Konuşmasına devam eden Tarih Profesörü Kılıç, Dodurga top tarhanasının yoğun ilgi gördüğünü, gençlerin ise yörük kıyafetleri ile misafirleri karşıladığını belirtti.

7-001.jpg

Dodurgalılar Derneği Başkanı Yakup Geçgel, festivalin açılışında konuştu. Türkçe Dilbilgisi ve Güzel konuşma dersleri başlatacaklarını ifade eden Geçgel "Avrupa’daki öğrencilere burs verme, ihtiyaç sahiplerine yardım faaliyetlerinin yanı sıra Avrupa’da yaşayan Türklerin çocuklarının dil ve kimliğinin korunması amaçlanıyor." dedi.

6-001.jpg

Ayrıca genç Dodurgalılar ile birlikte “Doru” Dergisi’ni çıkardıklarını dile getiren Geçgel, Dodurga’da bir köy müzesi kurulması için de çalışmalara başladıklarını kaydetti.

1.jpg

Denizli Dodurgalılar Derneği Başkanı Yusuf Şan ise Dodurgalı olmanın bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi. Acıpayam Muhtarı İlhan Aksoy da festivalin gelecek yıllarda da sürdürülmesi temennisinde bulundu.

3.jpg

Festivalde kültürel etkinliklere ağırlık verdiklerini belirten Festival Komitesi Başkanı ve Alfa Eğitim Kurumları sahibi Muhammet Özdemir, Dodurga’da Oğuz Türklerinin torunları olan olarak eski Türk kültürünü yaşatmak istediklerini sözlerine ekledi.

muhammet-ozdemir-osman-zolan.jpg

OĞUZ GELENEKLERİ YAŞATILIYOR!

Festivalde konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Tarih Profesörleri Prof. Dr. Yusuf Kılıç Doğu’dan gelen Türk boylarının Anadolu’nun çeşitli bölgelerini yurt edindiğini söyledi. Böylece eski Türk geleneklerini ve kültürünü yaşadıklarını ifade ederek örnekleri sıraladı. "Türk halı ve kilim desenlerini bu yöredeki halı ve kilimlerde görüyoruz. Kıl çadır geleneğini getirdiler. Ölülere de diriler gibi değer verilmesini getirdiler. İslam toplumlarında ölüsü için mezar yapan, anıt yapan tek millet Türklerdir. Ayrıca farklı bir iskan tarzı getirdiler. Ovalık yerlerin kıyılarına yerleşim yerleri oluşturdular. Böylece hem tarım arazilerini işleyebildiler hem de güvenliklerini sağladılar." dedi.

prof-dr-yusuf-koloc.jpg

Prof. Dr. Yusuf Kılıç ise Türklerin 1071 Malazgirt Zaferinden önce Anadolu’da Türk varlığını eski kaynaklardan öğrendiklerini dile getirdi. Arkeolojik buluntuları işaret etti. "Anadolu’da 1071 yılından önce yaşamış farklı dinlere mensup olan Türklerin de kurganlarına (mezar) da sıkça rastlamaktayız." dedi.

Festivalde konuşan Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Tarihçi Prof. Dr. Mithat Aydın ise Dodurga’yı ve Acıpayam yöresi içine alan bölgenin tarihte önce Asi Karağaaç ardından ise Garbi Karaağaç olarak isimlendirildiğini dile getirdi. Bölgenin konumu hakkında konuştu. "Önce Isparta, sonra Burdur ve nihayet 1888 yılında Denizli’ye bağlandığı." açıklamasında bulundu.

Miryokefalon Zaferi hakkında konuşan Aydın, bu savaşın Anadolu’yu kurtaran bir zafer olduğuna vurgu yaptı.

prof-dr-mithat-aydin.jpg

FESTİVAL YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

2.jpg

Festivalin açılışına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Acıpayam belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, Acıpayam Ticaret Odası Başkanı İsmail Aksoy da katıldı. Festivalin ikinci gününde ise CHP TBMM Meclis Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, Gelecek Partisi Denizli Millletvekili Selma Silkin Ün ve sivil Toplum Platformu Başkanı Raşit Özdemir Dodurgalıların misafiri oldu. Ayrıca festival yoğun ilgi gördü.

SONRAKİ HABER