O illerde yaşayanlar dikkat! Uzmandan 7 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi

Belirli illerde son dönemde yaşanan depremlerin ardından uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda riskli bulunan fay hatları tek tek açıklandı.

O illerde yaşayanlar dikkat! Uzmandan 7 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi

Özellikle son dönemde Malatya bölgesinde yaşanan büyük depremlerin ardından vatandaşlar tarafından endişelerin artmasının üzerine uzmanlarda açıklama gelmişti. Bu çerçevede Naci Görür bölge ile ilgili 7 ve üzeri büyüklükte deprem meydana gelebileceği belirtildi. Yapılan açıklamalarda da dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

AFAD PEŞ PEŞE DEPREMLERİ DUYURDU!

Belirli iller için AFAD tarafından yapılan açıklamalarda depremlerin peş peşe yaşandığı ve kişilerin de önümüzdeki süreçte yaşanabilecek olan belirli depremlere karşı bilgilendirmeler yapıldı. Bununla birlikte son olarak İTÜ Maden Fakültesi Sismoloji ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz tarafından yapılan açıklamalarda belirli illerde peş peşe depremlerin yaşanabileceğinden bahsedildi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI!

Son dönemde peş peşe yaşanan depremlerin ardından uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Konu ile ilgili Taymaz tarafından yapılan açıklamalar şu şekildeydi;

"Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol-Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralarda 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip.

Geçmişte, tarihte veriler var. Karlıova'dan Yedisu'ya kadar var. Yedisu'dan Erzincan'a, Reşadiye'ye kadar uzanan o bölgede kırılmayan kesimler var. Bunlar, hep 7'lik deprem ama en son 13, 15 Mart 1992 Erzincan depreminden sonra hem 13 Mart'ta ana şok hem 15'inde Pülümür, Ovacık fayına doğru, Tercan'dan itibaren güney kesimi kırılmıştı.O iki bölüm kırılmadı ama o iki kırık parçasını fay sistemini bütüncül olarak birleştirecek olursak; bu 2 depremde Sürgü fayı ile Doğanşehir fayının Malatya -Ovacık arasındaki birleşen fay kolu ile Pülümür'e kadar olan kısmında deprem üretmeyen, uç kısımlarında stres transferi var."

Bu çerçevede kişileri bilmesi gereken ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında uzman isimden bilgilendirme geldi.

SONRAKİ HABER