Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında, nereli, mesleği ne?

Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı olarak bilinen Nüzhet Gökdoğan gündemin en çok merak edilen ismi olurken hakkındaki araştırmalar sürmeye devam ediyor.

Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında, nereli, mesleği ne?

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından biri olan Nüzhet Gökdoğan 113. yaş gününde anıldı. Arama motoru olan Google tarafından Nüzhet Gökdoğan'a özel ''Doodle'' tasarımı yapılmasının ardından Nüzhet Gökdoğan kısa sürede en çok araştırılan isimlerden birisi oldu.

Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı olarak bilinen Nüzhet Gökdoğan gündemin en çok merak edilen ismi olurken hakkındaki araştırmalar sürmeye devam ediyor. Peki Nüzhet Gökdoğan kimdir, nereli?

NÜZHET GÖKDOĞAN KİMDİR?

Hatice Nüzhet Gökdoğan, (d. 14 Ağustos 1910, İstanbul- ö. 24 Nisan 2003), Türk gök bilimci ve akademisyendir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından olan Gökdoğan "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak a bilinmektedir. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi kayıtlarındaki bir numaralı doktora tezinin sahibi ve aynı zamanda Fakülte'deki Astronomi Kürsüsü'nde görev yapan ilk Türk doçenttir.

64d9c57a86b24a4eccd1b686.webp

954-1956 ve 1978-1980 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığı yapan Gökdoğan Bayındırlık Bakanlarından siyasetçi Ali Mukbil Gökdoğan'ın eşi, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın keman profesörü Gönül Gökdoğan'ın ise annesidir.

NÜZHET GÖKDOĞAN MESLEĞİ

Hatice Nüzhet Gökdoğan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın Astronomudur. Başarılara imza atmış hayatıyla Nüzhet Gökdoğan adına arama motoru Google ''Doodle'' tasarladı. Google tarafından Nüzhet Gökdoğan adına düzenlenen'Doodle'da, "Nüzhet Gökdoğan'ın 113. yaş günü. Bugünün Doodle'ı, Türkiye'nin ilk kadın gök bilimcilerinden biri olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan'ı anıyor." ifadeleri kullanıldı.

NÜZHET GÖKDOĞAN KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Nüzhet Gökdoğan 2003 yılında 92 yaşında hayatını kaybetmiştir.

SONRAKİ HABER