Nesli tükenme tehdidi altında olan turnalara sıkı takip

Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tükenme tehdidi altında olan turnalarla ilgili sıkı bir çalışma gerçekleştiriyor. Turnaların hangi alanlarda ürediği ve kışladığı gibi bilgiler tespit ediliyor.

Nesli tükenme tehdidi altında olan turnalara sıkı takip

Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesi altında olan turnaların korunmasına yönelik tedbirler alarak, sıkı bir çalışma gerçekleştiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından nesli tehlike altında olan türlerle ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında, son 10 yılda 154 turna halkalandı, 54 bireye verici takıldı. Bu sayede turnaların hangi alanlarda ürediği ve kışladığı gibi bilgiler tespit ediliyor. Türkiye, farklı iklim ve doğal ekosistemlere sahip olması nedeniyle turnanın kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı dünyadaki nadir ülkelerden biri konumunda bulunuyor.

Nesli tükenme tehdidi altında olan turnalara sıkı takip

TOPLAM 154 TURNA HALKALANDI

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce (DKMP) kuşların göçleri, üremeleri, hayatta kalma başarıları gibi verilerin elde edilmesine yönelik halkalama ve verici takılması çalışmaları gerçekleştiriliyor. DKMP, 2013 yılında hazırladığı Turna Eylem Planı ile nesli tehlike altında olan türlerden olan turna popülasyonlarını düzenli olarak takip ediyor. Bu çerçevede, Bolu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde toplam 154 turna halkalandı, 54 bireye de verici takıldı. Verici takma çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin analizine göre, Sivas başta olmak üzere Ardahan, Erzurum, Erzincan, Van, Muş gibi illerde üreyen turnalarının büyük bir oranda kışlama için Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı ile Adana’da bulunan Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve Akyatan-Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarını tercih ettikleri görüldü.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, biyolojik çeşitliliği korumak için gayret gösterdiklerini vurguladı. Nesli tükenme tehlikesi altında olan turnaların korunmasına dönük tedbirler aldıklarını anlatan Yumaklı, Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün bu konuda çalıştığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, nesli tükenme tehlikesi altında olan türlere umut olmaya ve onları korumaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER