Naci Görür'den 25 kent için kritik uyarı! Dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar

Uzman isim Naci Görür tarafından yapılan son açıklama ile birlikte 25 kentin depreme karşı dikkat etmesi gerektiği bu çerçevede dinamit fıçıların üzerinde oturduğu belirtildi.

Naci Görür'den 25 kent için kritik uyarı! Dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar

Bugün NTV'de canlı yayına katılan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür tarafından toplamda 25 kent için önemli uyarılara yer verildi. 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin üzerinden bir sene geçmesinin ardından özellikle de Marmara bölgesi için dikkat edilmesi gerektiği hakkında yeni ifadelere yer verildi. Bu çerçevede bazı kentlerin dinamit fıçıların üzerinde oturduklarını belirtti.

ARTÇI DEPREM RİSKİNE KARŞI UYARDI!

Konu hakkında uyarılarda bulunan Görür, "6 Şubat’ta Doğu Anadolu Fay zonu deprem üretti. Bingöl-Karlıova’dan Hatay’a kadar giden hat. Doğu Anadolu Fayı ve Ölü Deniz Fayı dediğimiz kesimler, büyük ölçüde Doğu Anadolu’nun devamı niteliğinde kırıldılar. Ve orada artık büyük boyutlu bir depremin oluşmayacağı ortada.

Çünkü enerjinin büyük bir kısmı boşaltıldı. Artçı depremler olabilir. Fakat Adıyaman’ın özel bir durumu var. Doğu Anadolu Fayı, Adıyaman’a kadar geliyor. Tam Adıyaman yakınlarında Bitlis-Zagros bindirme kuşağıyla kesişiyor. Aslında o da bir tektonik zondur." diyerek artçı depremlerin yaşanabileceğinden bahsetti.

25 KENT İÇİN KRİTİK UYARILARA YER VERİLDİ!

Bu çerçevede toplamda 25 kentin risk altında olduğu belirtilerek, "Bu DAF, 6 Şubat depremlerini ürettiği zaman bir kısım enerjiyi-muhtemelen yüzde 20 kadarını- bu Bitlis-Zagros bindirme kuşağına transfer etmiş olabilir. Bu demektir ki özellikle Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentler de Bitlis-Zagros kuşağının harekete geçmesiyle yeni depremler olabilir.

O hatta büyük depremler üretebilecek potansiyeldedir. Adıyaman- Hakkari arasında Arap platformu üzerinde yani Bitlis, Urfa, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin, Batman vs. gibi kentlerde depremler olursa benim için büyük bir sürpriz olmaz. Boyutu ve zamanını bilemiyorum.

Hatay’dan başlayarak Bingöl- Karlıova’ya kadar büyük depremler olmuş, yıkılmış ve tekrar yapılmış. O yüzden özel zonlarda özel teknikler uygulamak lazım. Yerleşim anları haline getirecekseniz kent planlamasını özel yapacaksınız. Buranın nüfusunu ona göre düzenleyeceksiniz. Kafanızın estiği, rantın öngördüğü gibi bina yükseltmeyeceksiniz. Yazık, bu ülkenin insanları devamlı ölmek zorunda değil. Devleti idare edenler bu işi bilmeli. Çözümleri ona göre geliştirmeli.

500 tane fay varsa 510 oldu. Bunlar çözüm değil, akıllı olmak lazım. En az 25 tane fay zonlarında kurulmuş, fay zonlarında oturan bir anlamda dinamit fıçılarının üzerinde oturan kentler var. Belki de bunlar artar. Bu kentleri biran önce deprem dirençli hale getirmek lazım." dedi.

Son olarak daha önce de sık sık paylaştığı Marmara bölgesi için de depremin geldiği ve bu konuda önlemlerin alınması gerektiği hakkında ifadelere yer verildi.

SONRAKİ HABER