Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı son rapor, meslek trendlerinde önemli değişiklikler olduğunu ortaya koydu. Teknolojinin etkisiyle gençlerin yapay zeka ve yazılım gibi alanlara yönelmesi beklenirken, raporda en fazla talep gören meslekler arasında çiftçilik, inşaat ustalığı ve teknik operatörlük gibi sektörler yer aldı.
Genetik mühendisliği, doktorluk ve yazılım gibi alanlar ise en popüler meslekler arasında yer almadı. Ayrıca kule vinç operatörleri ve teknik çalışanların maaşlarının 200 bin TL'ye kadar çıktığı vurgulandı.
Bir televizyon kanalında yer alan habere göre, teknolojideki gelişmeler gençleri yapay zeka ve yazılım gibi alanlara yönlendirse de, WEF'in paylaştığı yeni veriler sektörlerin ihtiyaçlarının değiştiğini gözler önüne serdi. Tarım işçiliği, inşaat ustalığı, kamyon şoförlüğü ve teknik operatörlük gibi alanlarda nitelikli eleman bulmak giderek daha zor hale geliyor.
MAAŞLAR ORTALAMA 50 BİN- 200 BİN TL ARASI
Bir tarım işçisi ise, tarım sektöründe işçi bulmanın giderek zorlaştığını dile getirdi.
"Neden işçi bulunamıyor?" sorusuna, "Toprak çok zorlayıcı, kimse çalışmak istemiyor" şeklinde yanıt verdi. Eşiyle birlikte 8 dönüm araziyi işleyen işçi, maaşların 45-50 bin TL arasında olmasına rağmen sektöre olan talebin düşük olduğunu belirtti.
"GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN BİRİSİ"
İnşaat sektörü de benzer zorluklarla karşı karşıya.
İnşaat makineleri tedarikçisi, kalifiye iş gücü eksikliğinin sektörde her alanda hissedildiğini belirtirken, "Personel maaşları 50 ila 200 bin TL arasında değişiyor, ancak yine de eleman bulmakta zorlanıyoruz. Yapılaşma ve büyük projeler devam ettikçe, bu iş makinelerine olan ihtiyaç artacak. Bu da geleceğin mesleklerinden biri olacak." şeklinde konuştu.
"GENÇLER İLGİSİZ, ELEMAN YETİŞMİYOR"
20 yıldır vinç operatörlüğü yapan bir kişi ise en büyük sorunun, sektörde yeni işçilerin yetişmemesi olduğunu söyledi. İşçi, "Ben bir vinç operatörüyüm, fakat gençlerin bu işe ilgisi yok. Eğer bu işi yapabiliyorsan, maaşın 60-70 bin TL arasında değişiyor. Kule vinç operatörü olursan maaşın 150 bin TL'ye çıkıyor, mobil vinç operatörlerinin maaşı ise 120 bin TL, 100 bin TL civarında." şeklinde ifade etti.
BU MESLEKLERE OLAN İLGİ AZALDI
İlginin azaldığı meslekler arasında kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlikçilik öne çıkıyor. Rapora göre, teknoloji ve sektör değişimleriyle birlikte meslek seçimleri de yeniden şekilleniyor.