Miras paylaşımları Türkiye’nin kanayan yaralarından birisi oluyor. Aileler içerisinde büyük bir sorun olan miras paylaşımları çoğu zaman adil yapılmıyor. Bunun neticesinde de kardeşler arasında küskünlükler yaşanıyor ve ilişkiler kopma noktasına geliyor. Miras paylaşımında haksızlığa uğradıklarını düşünenler ne yapmalılar?
MİRAS PAYLAŞIMI İPTALİ NASIL OLUR?
Miras paylaşımlar yasal açıdan pay oranlarına göre belirlenmektedir. Ancak bu pay oranları kimi zaman dikkate alınmıyor. Kimi mirasçılar daha az mal alıyor kimi mirasçılar ise daha değerli mallara sahip oluyorlar. Bu şekilde yapılan miras paylaşımlarını iptal ettirmek mümkün olabiliyor. Bunun için en kilit nokta ise mirasta saklı pay hakkı oluyor.
Mirasta saklı pay çocukların tamamının babalarının mal varlığının yarısına sahip olmalarıdır. Bu devlet güvencesinde bir haktır ve bu hakka miras bırakan dahi çok özel durumlar olmadıkça müdahale edemiyor. Saklı payı bir başkasının alması mümkün değildir. Bundan dolayı miras paylaşımı bu esas ile yapılmalıdır.
Miras paylaşımında saklı payda olan hakkını almamış olan bir mirasçı mahkemeye başvurarak hakkının kendisine iadesini isteyebilir. Bu durumda mahkeme gerçekten saklı payın verilmediğini tespit ederek o saklı pay açısından miras paylaşımını bozar. Şikayete konu olan saklı pay mahkeme aracılığı ile davacı mirasçıya iade edilir.
Miras paylaşımında böyle bir duruma düşmemek için adil olunması gerekmektedir. Bazı mal varlıkları farklı değerlerde olduğu için mirasçılar arasında adaletsizlikler olabiliyor. Bu durumda değerli payı alan daha değersiz payı alanlara bu farkın bedelini ödemelidir. Bu uygulanırsa yaşanan sorunlar ortadan kaldırılabilir ve mahkeme aşamasına geçilmesine gerek kalmaz.