Türkiye’de miras paylaşımları bazen adil bir şekilde yapılmayabiliyor. Buna bazı anne babalar neden olurken bazen de kardeşler arasında daha fazla pay alma isteğinin ön plana çıkması etkili oluyor. Aileler arasındaki huzuru etkileyen bu durum karşısında yasal olarak yapılabilecek bir şey olup olmadığı merak ediliyor. Özellikle kardeşler arasında yapılan miras paylaşımlarında adaletsizlik var ise bunu çözmenin yolları araştırılıyor.
KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞIMININ KURALLARI
Miras paylaşımlarında uygulanan bazı kuralların bilinmesi insanlara haksızlığa uğrayıp uğramadıklarını gösterebiliyor. Bu kuralların bilinmesinin büyük bir önemi var. Bilinmediği takdirde eşit olmayan ama yasal olan miras paylaşımlarına itiraz edilip hem zaman hem de para kaybedilebiliyor.
Öncelikle çocuklar anne veya babalarının mal varlıklarında saklı paya sahiptirler. Bu saklı pay kesinlikle bir başkasına devredilemez. Hatta mirastan mal kaçırma yolu ile bile yapılsa ve tapu tescili de olsa bu işlem bozulabiliyor. Tüm çocuklar anne veya babalarının mal varlıklarında yüzde 50 oranında saklı paya sahiptirler. Yani mal varlığının yarısı ne olursa olsun çocuklarındır.
Miras bırakan hayattayken çocukları arasında ayrım yapmak isteyebilir. Burada kritik olan husus saklı paydır. Saklı paya müdahale etmeden bir çocuk diğerlerinden daha fazla pay alabilirler. Burada tasarruf tamamen miras bırakana aittir. Ancak bu işlem yapılırken mal varlığının yarısının tüm çocuklara ait olduğunun bilinmesi gerekir. Kalan yarısını miras bırakan istediğine bırakabilir. Bunun için de ya sağlığında tapu devri yapılmalıdır ya da geçerli bir vasiyetname hazırlanmalıdır.
MAHKEMEDE BOZULAN MİRAS PAYLARI
Kurallara riayet edilerek yapılmış olan bir miras paylaşımı mahkemede bozulmayacaktır. Ancak eğer saklı pay olarak devlet güvencesinde olan miras payı hak sahibi yerine bir başkasına verilmiş ise bu paylaşım bozulur. Bunun için mahkemeye başvurmak yeterli olacaktır. Tapu tescili yapılmış olsa bile bu paylaşım bozulacaktır. Lakin tüm miras paylaşımı değil saklı pay konusunda bir haksızlık yapılmış ise o kısım bozulur.