Mirasın tamamı bir kişiye bırakılabilir mi?

Miras paylaşımlarına ilişkin bazı soruların yanıtları aranıyor. Miras bırakanın kararı ile tüm miras sadece bir kişiye bırakılabilir mi?

Mirasın tamamı bir kişiye bırakılabilir mi?

Miras paylaşımlarına dair bazı sorular akılları kurcalayabiliyor. Bu sorulardan birisi de miras bırakanın mirasını sadece bir mirasçısına bırakıp bırakamayacağı oluyor. Bu konuda yasal uygulamalar bazı koşullara göre değişebiliyor. Sorunun yanıtında belirleyici olan ise miras bırakanın yasal mirasçılarının kimler olduğu oluyor.

MİRASIN TAMAMI TEK KİŞİYE BIRAKILIR MI?

Mirasın tamamının tek başına bırakma durumunun belirlenmesi için miras bırakanın mirasçılarına bakılmaktadır. Eğer saklı paya sahip başka bir mirasçı yoksa tüm miras tek bir kişiye bırakılabilir. Burada karar tamamen miras bırakana aittir. İstediği tasarruf yapmakta özgürdür. Ancak saklı paya sahip başka mirasçı veya mirasçılar varsa o zaman iş biraz karışmaktadır.

HANGİ KOŞULLARDA BIRAKILAMAZ

Miras bırakanın birden fazla çocuğu varsa mirasın bir kişiye bırakılması yasal olarak mümkün değildir. Saklı pay devlet güvencesinde bir haktır. Dolayısıyla bu hakkı yok saymak miras bırakana dahi verilmemektedir. Çocuklar arasında miras bırakan belirli oranlarda ayrım yapabilir lakin tamamen yok sayamaz. Örneğin bir kişinin 10 evi varsa bu varlığın yarısı çocuklarının tamamının saklı payıdır. Diğer yarısında ise miras bırakacak olan istediği gibi işlem hakkına sahiptir.

Mirasın tamamı bir kişiye bırakılabilir mi?

İSTİSNASI VAR!

Miras bırakanın birden fazla çocuğu olması durumunda mirasın tamamını bir çocuğuna devredebilmesinin istisna bir uygulaması bulunuyor. Bu da diğer çokları mirastan men etmektedir. Ancak bunun için geçerli bir sebep gerekmektedir. Yasal olarak bu sebep ortada olmadıkça sadece miras bırakanın kararı ile çocuklar mirastan mahrum edilemezler.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER