Miras paylaşımları iptal oluyor! Tapu tescillerini bozma yolu ortaya çıktı!

Miras paylaşımları ile ilgili olarak oldukça tartışmalı konular yaşanıyor. Bu paylaşımlarda bazen yapılan adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasının hukuki yolları bulunabiliyor.

Miras paylaşımları iptal oluyor! Tapu tescillerini bozma yolu ortaya çıktı!

Türkiye’de miras meselesi aileler arasında çok önemli sorunlara neden olabiliyor. Kardeşi kardeşe düşman eden bu konuda yaşanan adaletsizlikler insanların canını sıkabiliyor. Eşit miras payı alması gerekenler uygulamada bu eşitliği göremeyince doğal olarak haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar. Bu aynı zamanda bir sosyal sorun olurken yaşanan problemlerin hukuk içerisinde çözümü genellikle mümkün olabiliyor.

KARDEŞLER EŞİT PAY ALIR İLKESİ

Miras paylaşımlarında eğer miras bırakanın geçerli bir vasiyetnamesi yoksa bir kardeşin diğer kardeşe karşı herhangi bir üstünlüğü yoktur. Kız çocuk ile erkek çocuk yasalar önünde miras hakkı açısından eşittir. Başka mirasçı yoksa bir annenin veya babanın mirası çocukları arasında eşit paylara bölünür. Burada yapılacak haksız bir işlem mahkemeden dönecektir. Kardeşleri arasında miras paylaşımı yapılırken eşitlik ilkesine özen gösterilmesi ileride yaşanacak olan sorunların önüne geçmektedir.

FAZLA MİRAS PAYI ALMA SORUNU!

Anne ve babalar sağlıklarında çocukları arasında bazı farklı uygulamalar yapabiliyorlar. Bir baba hayattayken çocuklarından birisine herhangi bir karşılık olmaksızın menkul veya gayrimenkul olmak üzere mal varlığı aktarımı yapabilir. Baba vefat ettiğinde ise miras paylaşımında aynı çocuk diğer kardeşleri ile aynı miras payını aldığında haksızlık olmuş olacaktır. Yasal olarak bir haksızlık görünüşte olmasa da babanın mal varlığından daha fazla yararlanmış olan çocuk diğer kardeşlerinin hakkına girmiş olur. Bu çözülmesi zor gibi görünen meselenin çözümü yine miras hukuku içerisinde bulunuyor.

MİRASTA DENKLEŞTİRME YAPILIYOR!

Bir kardeş ebeveynlerinin sağlığında miras bırakandan mirasa konu olabilecek menkul ve gayrimenkulleri karşılıksız, herhangi bir bedel ödemeden almış ise ortaya çıkan haksızlığın giderilmesi için bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Bu kardeşin diğer kardeşlerin önüne geçmemesi için almış olduklarını geri vermesi gerekmektedir. Bunu kendisi yaparsa bir sorun yaşanmaz. Ancak böyle bir şeyin kabul edilmemesi durumunda diğer kardeşler mirasta denkleştirme davası açabiliyorlar.

Mirasta denkleştirme davası açıldığında fazladan haksız miras payı alan kardeş bu mirası haksız yere almadığını somut olarak ispat etmek ile mükellef olacaktır. Örneğin baba bu çocuğa sağlığında bir ev vermiş ise o evin karşılığında babasına ödeme yaptığını ispat etmek zorundadır. Bu ispat yapılamaz ise mirasta denkleştirme işlemi bizzat mahkeme tarafından yapılıyor ve haksızlık ortadan kaldırılıyor.

Engin Uzunoğlu | Haberankara.com Özel Haber

Kaynak: Engin UZUNOĞLU
SONRAKİ HABER