Miras paylaşacaklar dikkat! Kardeşiniz sizden daha fazla pay alabilir!

Miras paylaşımlarına dair az bilinen ayrıntılar zaman zaman kişilerin yanlış kararlar vermelerine neden olabiliyor. Kardeşler hangi koşulda farklı paylarda miras alabilirler?

Miras paylaşacaklar dikkat! Kardeşiniz sizden daha fazla pay alabilir!

Kardeşler arasında yapılan miras paylaşımları çoğu ailede sorun meydana getirebiliyor. Bu sorunlar anne ve babalardan kaynaklanabildiği gibi kardeşlerden de kaynaklanabiliyor. Kardeşlerin eşit miras payı alamamaları durumunda büyük sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunlara dair doğru karar vermek ise miras hukukunun kaidelerini bilmekten geçiyor.

KARDEŞLER EŞİT PAY MI ALIRLAR?

Kardeşlerin miras paylaşımlarında eşit pay almaları gerektiği düşünülür. Genellikle adaletli olan da budur. Ancak bu her zaman geçerli olabilecek bir kaide değildir. Ebeveynlerin kararı ile eşit paylaşım yapılmayabilir ve bu da tamamen yasal olabilir.

Normal şartlarda bir kardeşin miras hakkı ne kadarsa diğer kardeşlerin de miras hakkı o kadar olması gerekir. Bu ölüm sonrası yapılan ve geçerli vasiyetname olmayan durumlarda mümkündür. Eğer ek bir miras paylaşımı iradesi yoksa ve yasalara göre miras paylaştırılacaksa kardeşler eşit oranda pay alırlar.

Kardeşler arasındaki miras paylaşımları ise anne veya babanın sağlıklarında bulundukları tasarrufla karışabiliyor. Bazı anne ve babalar çocukları arasında ayrım yapabiliyorlar ve mal varlığının bir kısmını ya sağlığında ya da kendisi öldükten sonra bir çocuğuna ya da birden fazla çocuğuna devredebiliyor. Bazı detaylara dikkat edilerek yapılan bu şekildeki miras paylaşımı yasal olacak ve mahkemede dahi bozulamayacaktır.

VASİYETNAME VEYA BAĞIŞ GEREKİR

Bir kardeşin diğer kardeşten daha fazla miras payı alabilmesi için ya geçerli bir vasiyetname ya da mirasın anne ve babanın sağlığı şeklinde bağışlanmış olması gerekir. Ancak bunun saklı paylara riayet edilerek yapılması şarttır. Her çocuğun anne ve babasının mirasında saklı payı vardır. Bu saklı payı anne veya baba bir başkasına devredemez. Eğer devredilirse bu yapılan devir mahkemede bozulur.

Örnekle açıklanacak olursa bir babanın 2 çocuğu ve aynı niteliklere sahip 4 evi olduğu düşünülsün. Bu denklemde babanın vefatından sonra sağ kalan öz veya üvey anne olmaması gerekir. Böyle bir durumda babanın 4 evinin 2’si iki çocuğuna düşen saklı paydır. Yani çocuklara saklı pay olarak 1’er ev düşmektedir. Baba eğer vasiyetname ile 4 evi de bir çocuğuna bırakırsa bu vasiyetname veya yapılan paylaşım mahkemede bozulur. Ancak baba bir çocuğuna 2 evi bağışlayıp kalan 2 evi de kardeşler arasında paylaşılması için bırakabilir. Bu miras paylaşımında bir kardeş 3 ev alır ve diğer kardeşe de 1 ev kalır. Bu yapılan miras paylaşımını mahkeme dahi bozamaz.

SONRAKİ HABER