Miraç Kandili ne zaman, kandilde neler yapılır, oruç tutulur mu?

Bu sene Miraç Kandilinin yaklaşmasının ardından müslüman vatandaşlar tarafından kandilin önemi hakkında ve neler yapılabileceği hakkında merak edilenler araştırılmaya başlandı.

Miraç Kandili ne zaman, kandilde neler yapılır, oruç tutulur mu?

Bu sene 6 Şubat tarihine denk gelen Miraç kandili hakkında merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Konu hakkında müslüman vatandaşlar tarafından internet üzerinden konu hakkında araştırmalar devam ederken bu günde ibadetlerin nasıl yapılabileceği ve de orucun tutulup tutulmayacağı hakkında merak edilenler de merak konusu oldu.

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR, NE ZAMANA DENK GELİR?

Müslüman vatandaşlar tarafından konu hakkında merak edilenlerin devam etmesinin ardından yapılan açıklamalara göre bu sene miraç kandilinin 6 Şubat tarihine denk geldiği öğrenildi. Müslümanlar tarafından son derece önemli olan bu gecenin anlamı ve önemi de merak edilmiştir.

Yapılan açıklamalara göre Peygamber Allah huzuruna ulaştığında kendisine verilen müjdelerden ilki 5 vakit namazın farz kılınmasıdır. Miraç’ın gerçekleşmesinin ardından Müslümanlar namazlarını 5 vakit olarak kılmaya başlamışlardır. Bu mübarek gecede namaz dışında Bakara Suresi’nde bulunan son 2 ayet indirilmiş ve Müslümanlara cennet müjdelenmiştir. Cennet müjdesinde ise Allah’a şirk koşmamak şartıyla olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle bu gecede yapılan ibadetler son derece önemlidir.

MİRAÇ KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Bu çerçevede kandil günü hakkında ibadetler de merak edilmiştir. Edinilen bilgilere göre kandil gecesinde oruç tutulup tutulmayacağına ilişkin yapılan bilgilendirme şu şekildedir; Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani Berat Gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…” (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1388]; bkz. Tirmizî, Savm, 39 [739])

Müslüman kişiler de ibadetlerini de bu ayetler ve hadisler çerçevesinde gerçekleştirmektedir.

SONRAKİ HABER