Milli Yas ne zaman bitecek, yasta neler yapılmaz, kaç gün sürecek?

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanması ile beraber Milli Yas ilan edildiği duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin alınan yas kararının ardından vatandaşlar da merak ettikleri sorulara yanıt aramaya başladı.

Milli Yas ne zaman bitecek, yasta neler yapılmaz, kaç gün sürecek?

Hamas'ın saldırılarına sert şekilde cevap veren İsrail, Filistinli sivillere yönelik saldırılarına devam ediyor. Filistinlilerin hayatını kaybettiği saldırıların dozu artarken Türkiye'de de milli yas kararı alındı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Gazze'de 471 kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırısı nedeniyle 3 gün süreyle milli yas ilan edileceğini açıkladı. 19 Ekim tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile milli yas süreci de başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli yas ilan edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada ''Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir.'' ifadelerine yer verdi. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi üzerine pek çok vatandaş da ''Milli yas kaç gün sürecek, ne zaman sona erecek, nelerin yapılması yasak?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

MİLLİ YAS NE ZAMAN BİTECEK?

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Gazze için Türkiye'de 3 günlük Milli yas ilan edildi. Kararnamede, "İsrail tarafından sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen ve son olarak 17 Ekim 2023 tarihinde bir hastaneye yapılan saldırılar sonucunda hayatını kaybeden ve yaralananlardan dolayı, Filistin halkının acılarını paylaşmak maksadıyla üç gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 21 Ekim 2023 Cumartesi günü güneşin batışına kadar bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür." denildi. 19 Ekim Perşembe günü başlayan Milli Yas, 21 Ekim Cumartesi akşamı sona erecek.

MİLLİ YASTA NE YAPILMASI YASAK?

Ulusal ya da milli yas, ülke halkı tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirilmesi anlamını taşır. Milli yasta eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına milli yas süresince ara verilir. Fakat milli yas, bir resmi tatil değildir. Okula ve işe gidilmeye de devam edilir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER