Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin açıklama

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bayram Ersoy yaptığı açıklamasında beceri temelli yeni müfredata geçiş yaptıklarını ifade ederek MEB Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci de 4+4+4+ sisteminin son 4 yılının ele alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin açıklama

3 gün boyunca sürecek Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu başladı. Dün başlayan etkinlikte açılış konuşması sonrasında önemli ifadeler kullanan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, “Bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı... Bu dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikardır" dedi.

Bakan Yardımcısı Yelkenci, yaptığı açıklamasında yeni müfredatın bu yıl okul öncesi 1, 5 ve 9. Sınıflarda uygulanmaya başlandığını hatırlattı.

“GELİŞTİRMEK KAÇINILMAZDIR”

Yelkenci, şöyle konuştu:

"Bu şu demektir, bu yılla beraber bu yılı sayarsak 4 yıl sonra YKS sistemindeki sınavlara girecek olan öğrencilerimiz, artık beceri örgüsü temelli bir müfredatla ÖSYM'nin, üniversitelerin kapısına gelecekler. Dolayısıyla bu noktada ÖSYM ile her alanda olduğu gibi bu alanda da güçlü işbirliği yapıyoruz. Öğrencilerimizin yükseköğretime geçişte beceri örgüsü temelli bir müfredatı değerlendirebilecek bir sınav sistemi ortaya konması için çalışacağız. Bundan sonraki kısımları benim kendi şahsi değerlendirmelerim olarak alın. Nihayetinde, Milli Eğitim Bakanlığının politikalarını belirleyen birçok şey var fakat ileriye yönelik bir öngörü olarak bunu kabul edin. Aslında çoktandır kendisini dayatan bir husustur bu. Beceri örgüsü temelli bir müfredatın elbette ki bugünkü öğrenciyi sadece çoktan seçmeli bir sınavla seçen bir yaklaşımın kötürüm bir yaklaşım olacağı şüphesizdir. Ne demek? Gerek ortaokuldan liseye, gerek liseden yükseköğretime geçişte öğrenciyi bütün gelişim boyutlarıyla ele alacak bir sistemi geliştirmek kaçınılmazdır. Eğer bunu bugünden yapmazsak daha sonra iki ayağımızın bir pabuca gireceğini söylemek bunu tahmin etmek çok zor bir şey olmasa gerek.

“BU DÖRT YILI DA YENİDEN ELE ALMAMIZ GEREKİYOR”

Kademeler arası geçişle dolaylı, mesleki ve teknik eğitimde niteliği artırmakla doğrudan ilişkili bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı... Bu dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikardır. Bu noktada çalıştaylarda ve panellerde bu konular gündeme gelirse detaylı bir şekilde tartışılırsa Milli Eğitim Bakanlığına büyük bir katkınız olacağını politika geliştirmede özellikle ifade etmek isterim”

Düzenlenen sempozyuma 4 farklı ülkeden katılımcıların olduğu aktarıldı. MEB Bakan Yardımcısı ‘nın yaptığı açıklama sonrasında liselerdeki sistemin değişip değişmeyeceği, bir değişim olacaksa da yeni sistemin nasıl olacağı merak konusu oldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER