MGM son dakika yayımladı! Türkiye bu yaz kuraklık rekoru kırdı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2023 yılı Ağustos ayı yağış raporunu açıkladı. Açıklanan verilere göre geçtiğimiz yaz Türkiye'de son yılların en kurak yaz olduğunu gösteriyor.

MGM son dakika yayımladı! Türkiye bu yaz kuraklık rekoru kırdı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, "2023 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu'' nu yayınladı. Yayınlanan verilere göre Ağustos ayı, 2022 Ağustos ayına göre yüzde 60 daha kurak geçmiş.

Türkiye genelinde ise yağışlar uzun yıllar normal (1991-2021) ortalamasına göre yüzde 57 düştüğü gözler önüne seriliyor.

Yetkililer bu durumun ülkede ciddi bir kuraklığa yol açacağını belirterek önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

Ağustos ayı meteorolojik kuraklığı gösteren Türkiye haritasında ise Marmara ve Karadeniz’in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı "şiddetli kurak" olarak yer verildi.

screenshot-16.jpg

EL-NİNO SICAKLIKLARI YAŞANDI

Bu yıl son 33 yılın en kurak yazı olduğunu söyleyen yetkililer, aslında bunun tüm dünya genelinde yaşandığını belirterek küresel olarak El Nino sıcaklıklarını gördüğümüzü söylediler.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2023 Ağustos yağışlarına yönelik hazırladığı rapora göre, Türkiye geneli ağustos ayı yağışları normalinin ve geçen yıl ağustos ayı yağışlarının altında gerçekleşti.

Ortalama 6,4 milimetre yağışın yaşandığı 2023 Ağustos’ta, 14,8 milimetre olan ağustos ayı normaline göre yüzde 57, 16,1 milimetre olan 2022 Ağustos yağışına göre de yüzde 60 oranında düşüş yaşandı.

screenshot-20.jpg

MARMARA VE KARADENİZ’DE "ACİL DURUM"

Meteoroloji’nin Ağustos ayına yönelik Normalin Yüzdesi Metodu’ na göre hazırlanan meteorolojik kuraklık durumunu gösteren Türkiye haritasında Marmara Bölgesi, Karadeniz’in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı için "şiddetli kurak" olarak yer verildi.

Haritaya göre, Aydın, İzmir, Muğla, Denizli, Antalya ve Mersin'in bir kısmı normal ve üzeri olarak görülüyor.

Erzincan-Tunceli ile Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevreleri de yine haritada meteorolojik kuraklık açısından normal ve üzeri alanlar olarak yer alıyor.

screenshot-21.jpg

EN AZ MARDİN, EN ÇOK RİZE

Ağustos ayı yağışları İzmir'in kuzeyi, Aydın, Mersin, Niğde, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bitlis, Siirt çevreleri hariç, diğer tüm bölgelerde normallerine göre yüzde 60-80 arasında azalma gösterdi. İl geneli yağışlarda en fazla yağış ise 106,5 milimetre ile Rize'de gerçekleşti. En az yağış alan il ise 0,4 milimetre ile Mardin oldu.

SONRAKİ HABER