Meteoroloji uzmanları Afrika'dan çöl sıcaklıklarının geldiğini duyurdu! Pik noktasına çıkacak önleminizi alın

Hava olaylarına ilişkin detaylar Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmaya devam ediyor. Meteoroloji uzmanları, çöl sıcaklıklarının geleceği ve pik noktasına çıkacağını aktararak uyarılarda bulundu.

Meteoroloji uzmanları Afrika'dan çöl sıcaklıklarının geldiğini duyurdu! Pik noktasına çıkacak önleminizi alın

Meteoroloji uzmanları Afrika'dan çöl sıcaklıklarının geldiğini duyurdu! Pik noktasına çıkacak önleminizi alın - Ülkemizde bazı bölgelerde hava sıcaklıkları rekor yükselişler kaydetti. Yaşanan sıcak havalar pek çok olumsuzluğu beraberinde getirirken Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden çöl sıcaklıklarının geleceğini söyleyerek açıklamalarda bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, yurtta etkili olan sıcak hava dalgasına ilişkin merak edilenleri açıkladı. Tek, cuma ve cumartesi günleri sıcaklıkların pik seviyelere ulaşacağını belirterek atmosferde artan sera gazları ve fosil atıkların kullanılmasıyla gelecek yıllarda hava sıcaklıklarının artacağı uyarısında bulundu.

SICAKLIKLAR 40 DERECEYE KADAR ÇIKACAK

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Aşırı sıcaklar bazı kentlerde cuma bazı kentlerde ise cumartesi pik seviyeye çıkacak. Pik noktanın görülmesinden sonra sıcaklıklar birkaç derece düşecek. Sıcaklıklar İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de 45 derecelere çıkacak. Trakya'da da iç kesimlerde sıcaklıklar 40 dereceleri görecek." dedi. Kent meydanlarında bulunan termometrelerde ise daha yüksek derecelerin görülebileceğini ifade eden Tek, 16,6 olan ortalama sıcaklığı bu yıl 17 derecenin üzerine çıktığını söyledi.

meteoroloji-uzmanlari-afrikadan-col-sicakliklarinin-geldigini-duyurdu-pik-noktasina-cikacak-onleminizi-ali.jpg

''İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ GÖZ ARDI ETMEMEMİZ GEREKİYOR''

Uzman isim Tek, dünya genelinde sıcaklıkların arttığını belirterek iklim değişikliğine dikkati çekti. Tek, ''Yapılan çalışmalarda bu yıl dünyanın en sıcak yıllarından biri. İklim değişikliğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Sıcak havaların artacağı geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda görülüyordu. Bunun en önemli etkenlerinden biri atmosfere salınan sera gazlarının dünya atmosferini ısıtması. Sıcak havalarda güneşin altında kalmaktan kaçınmak gerek. Güneş ışınları sabah 10.00 ile 16.00 arasında dik bir şekilde gelir. Böyle sıcak havalarda ağırlıklı proteinli yiyeceklerden kaçınılması ve alkol tüketiminin azaltılması gerekir. Bununla birlikte ağır egzersizler azaltılarak su tüketiminin de artırılması gerekir." bilgilerine yer verdi.

ORMAN YANGINI İHTİMALİNE DEĞİNDİ

Sıcak havalarda orman yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Tek, sıcak hava dalgaları ile ormanlardaki nem miktarının düştüğünü belirtti. ''Ormanlar çok kuru hale gelmiş vaziyette. En ufak bir durumda yangın çıkma ihtimali çok yüksek, bu nedenle dikkatli olmak gerekir." diyerek uyarıda bulundu.

SONRAKİ HABER