Mescid-i Aksa neden önemli? Mescid-i Aksa nerede ve hangi ülkede?

Filistin ve İsrail arasındaki savaş giderek şiddetini arttırırken Çtışmalar Mesci-i Aksa'ya kadar sıçradı. İsrailli polisler Mescid-i Aksa'ya namaz kılmaya giden vatandaşlara saldırması sonucu Mescid-i Aksa merak konusu oldu.

Mescid-i Aksa neden önemli? Mescid-i Aksa nerede ve hangi ülkede?

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken son olarak Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılan vatandaşlara saldıran İsrailli polisler gündem oldu. Bu olayın gündeme gelmesinden sonra Mescid-i Aksa'nın önemi ve konumu merak konusu oldu.

ASIL ADI ARAMİCE BETH MAKDEŞA

Asıl adı Ârâmîce Beth makdeşa, İbrânîce Beth ha-Mikdaş ve Arapça Beytülmakdis olup “mukaddes ev” demektir; ilk kuruluşundan beri taşıdığı bu ad sonradan şehrin tamamını kapsamına almıştır. Şehir için müslümanların benimsediği Kudüs adı da aynı kökten gelmekte ve aslında şehri değil mabedi ifade etmektedir.

mescidi-aksa-nerede-mescidi-aksa-hangi-ulkede-14124421-993-amp.jpg

MESCİD-İ AKSA NEREDE?

Mescid-i Aksa, müslümanlarca kabul edilen ilk kıble olarak biliniyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde Tapınaklar tepesi olarak bilinen alanda bulunur. Bu alanın yüzölçümü yaklaşık 144 dönüm olup, Kubbet-üs-Sahra, Kıble Mescidi ve sayısı iki yüze ulaşan birçok esere sahiplik eder. Kubbet-üs-Sahra'nın üzerine kurulduğu kaya bu tepenin en yüksek noktası olarak kabul edilir.

MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ

Mescid-i Aksa müslümanların dini mabedi olarak biliniyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde bulunan ve 400 bin kapasiteye sahip olan Mescid-i Aksa, yüzölçümü alanı 144 dönüm olup Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

kubbetus-sahra.jpg

Yahudiler içinde öenmli olan Mescid-i Aksa, islam inancına göre Hazreti Muhammed'in Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükselişinin ilk durağı olarak biliniyor. Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alandır. Tapınaklar bölgesi ile Süleyman Tapınağı, Yahudiler ve Müslümanlar arasında çekişme konusudur.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER