Mesai saati değişiyor mu, çalışma saati ne kadar kısalacak?

Mesai saatlerinin düzenlemesi için ilk somut adımın atılacağının duyurulması sonrasında gözler çalışma saatlerine çevrildi. Mesai saatleri nasıl değişecek, çalışma saati kaç kaç olacak? Esnek çalışma saati düzenlemesinde son gelişmeler belli oldu.

Mesai saati değişiyor mu, çalışma saati ne kadar kısalacak?

Mesai saatlerinin azalıp azalmayacağı sorusuna sadece kamu sektörü değil, özel sektör çalışanları da yanıt arıyor. Son olarak Çalışma Bakanı Işıkhan, yaptığı açıklamasında çalışma saatinin düzenleneceğini net bir şekilde ifade etmiş, konuya ilişkin mesajı da vermişti.

Avrupa’nın farklı bölgelerinde çalışma saatleri için yapılan düzenlemelerin benzerlerinin ülkemizde olup olmayacağı merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mevcut düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamasında çalışma saatlerinin güncelleneceğini ifade etti.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İÇİN UYGULANABİLİR

Konuya ilişkin Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, yaptığı açıklamasında esnek çalışma saatinin kamu ve özel sektör için uygulanabileceğini belirtti. Çalışma hayatındaki değişikliklerin OVP dahilinde 2024 – 2026 yılları arasında uygulanabileceği ifade edilse de Çalışma Bakanlığı’nın bu kapsamdaki stratejik planının 2024 2028 arasında olduğu biliniyor.

Yılmaz, yaptığı açıklamasında, “Kamu ve özel sektör için uygulanabilirliği mevcuttur. Özellikle hizmet sektörünün biraz daha hızlı uyum sağlayabileceğini düşünmekteyim. Sanayi ve imalat sektörlerinde vardiya sisteminde çalışanlarda vardiya artırımı doğrultusunda bunun yapılabileceğini düşünmekteyim. Gençlerimize de istihdam kapısı açılacağı kanaatindeyim” diyerek gençlerin daha yeni çalışma modellerini tercih ettiğini belirtti. Bu sebeple mesai saatlerine ilişkin yeni düzenlemeler hakkında önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atılacağı tahmin ediliyor.

DOMİNİK DE 4 GÜNLÜK ÇALIŞMA SİSTEMİNE GEÇİLİYOR

Farklı ülkelerdeki çalışma sistemlerinin incelendiği biliniyor. Dominik Cumhuriyeti’nde hükümet çalışma saatini 44 saatten 36 saate düşüreceğini ve pilot uygulamanın2025 Şubat’ta başlayacağını belirtti. Çalışanların maaşında hiçbir değişiklik olmazken çalışma günü haftada 4 güne gerileyecek haftalık süresi 8 saat azalacak.

Ülkemizde de genel olarak mesai saatinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi planlanıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER