Meğer hikayesi böyleymiş! Akıl hastanesine neden tımarhane denir?

Tımarhane olarak da adlandırılan akıl hastanesinin isim sırrı ortaya çıktı! Neden akıl hastanesine tımarhane denildiği hakkında merak edilenlere yanıt geldi.

Meğer hikayesi böyleymiş! Akıl hastanesine neden tımarhane denir?

Bir diğer adı ile Tımarhane olan akıl hastanesinin isminin hikayesi merak konusu oldu! Akıl rahatsızlığı veya ruhsal rahatsızlıkları bulunan kişiler için açılan akıl hastanelerinin bir diğer adı da tımarhanedir. 18. yy'dan bu yana hasta olan kişiler için kurulan bu hastaneler hakkında merak edilenler de artmaya başladı. Bu çerçevede hastanede psikiyatrist, psikolog, hemşire, terapist gibi farklı uzmanlar görev yaptığı da bilinmektedir.

Konu hakkında merak edilenlerden biri de ruhsal sıkıntısı olan kişilerin kapatıldığı akıl hastanesinin bir diğer adının neden tımarhane olduğu yönündeydi. Merak edilenlerin artmasının ardından ise ismin asıl hikayesinin belli olduğu öğrenildi.

AKIL HASTANELERİNE NEDEN TIMARHANE DENİLİR?

Hastaların iyileşmesi için açılan akıl hastaneleri yanı tımarhanelerin isim kaynağı belli oldu. Yapılan açıklamalara göre "Tımarhane" kelimesinin kökeni Arapça "tımar" kelimesine dayanmaktadır. "Tımar", bir şeyi onarmak veya iyileştirmek anlamına gelmektedir. Bu nedenle, "tımarhane" kelimesi, akıl hastalarının tedavi edildiği bir yer olarak anlaşıldığı belirtildi.

Bununla birlikte tımarhane ve akıl hastanesi bağlantısı, Mehmet Çetin'in sosyal medyada yaptığı paylaşımda farklı bir şekilde verilmiştir. Anlatılan bu hikayeye göre Osmanlı döneminde akıl hastası kişiler boş durmasın diye onları at tımarlamaya verilmiştir. Bu süreçte akıl hastalarının atlar sayesinde iyileşmesinin ardından akıl hastanelerine de tımarhane denildiği ifade edildi.

SONRAKİ HABER