MEB'den süreç odaklı ölçme sistemi kararı

Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi 1, 5 ve 9’uncu sınıf öğrencileri için Türkiye Yüzyılı Maarif Modelin hayata geçirileceğini duyurmuştu. Modelde öğretmenlerin artık sonuç odaklı ölçme yerine süreç odaklı ölçme sürecine geçiş yapacağı öğrenildi.

MEB'den süreç odaklı ölçme sistemi kararı

Konuya ilişkin karar geçtiğimiz yıl Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda konu soru dağılım tablolarından sınavda sorulacak sorulara kadar pek çok alanda yenilik gerçekleştirdi.

Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, almış olduğu karar kapsamında öğrenci merkezli ve beceri odaklı yaklaşımın benimsendiğini belirtti. Bu noktada da eğitimde köklü değişiklikler yapıldı.

SÜREÇ ODAKLI ÖLÇME SİSTEMİ GELDİ

Bu kapsamda süregelen dönemde sadece girilen sınavın sonucuna göre değerlendirilmesi yapılan "sonuç odaklı ölçme" yerine, ilgili kademelerde görev yapan öğretmenler yeni müfredattaki ölçme değerlendirme uygulamalarında öğrencilerinin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemleri arasında dengelerin sağlandığı "süreç odaklı ölçme" uygulayacak.

ÖĞRETİM SÜREÇLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen "süreç odaklı ölçme" ile öğretim programlarında öğrencilerin bilgi ve becerilerindeki gelişimin aktif ve etkileşimli şekilde sistematik olarak izlenmesinin yanı sıra sınıf içerisinde öğrencilere anlık ve açıklayıcı geri bildirimler sağlanarak öğretim süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi hedefleniyor.

YENİ BİLGİ VE ESKİ BİLGİ ARASINDA BAĞLANTI

MEB, yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarında, "süreç odaklı ölçme" kapsamında öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören "bütüncül eğitim yaklaşımı" benimsedi.

MEB'den süreç odaklı ölçme sistemi kararı

Ders kitapları teorik bilgilerin yanı sıra günlük hayatla da köprü kuracak nitelikte hazırlanırken, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yararlanabilecekleri birçok örnek ve yöntem sunuldu. Bu yöntemler, sınıflarda her öğrencinin farklı ihtiyaçlarına uygun olarak derslerin nasıl farklılaştırılabileceğine dair pratik bilgiler içeriyor.

ÖN DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Ayrıca öğretmenlere rehber olması amacıyla kitaplarda her konuya ilişkin izlemeleri gereken yollar da gösterildi. Buna göre, "süreç odaklı ölçme" uygulamasında öğretmenler dersi işlemeden önce öğrencilerinin görecekleri konuyla ilgili geçmişte aldıkları eğitimle hangi kavramları bilmesi gerektiğine hakim olacak ve sınıfta bu kavramların bilinirliği soru, görsel, video, test veya farklı ölçme araçlarıyla bilgi ve becerilerini sorgulayarak ön değerlendirme yapacak.

Aynı zamanda MEB hem öğretmen hem de veliler için yeni materyaller hazırladı. Hazırlanan materyaller sınıf içi ölçme ve değerlendirme uygulamalarının süreç odaklı bir şekilde devam etmesine destek sunacak. Ortaöğretime geçen öğrenciler için bu yıl ilk defa değişiklikleri aktarılarak Liseye Hoş Geldin kitabı da hazırlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER