Mahkumlara 100. yıl af yasası çıktı mı, genel af gelecek mi?

Mahkum ve mahkum yakınları tarafından uzun süredir merak edilen konular arasında olan af yasası hakkında yeni bir gelişmenin yaşanıp yaşanmadığı merak konusu oldu.

Mahkumlara 100. yıl af yasası çıktı mı, genel af gelecek mi?

Oldukça uzun bir süredir mahkum ve mahkum yakınları tarafından af yasasının Meclis'e gelip gelmeyeceği konusunda merak edilenler artıyordu. Özellikle de son bir senedir mahkumlar için genel af yasasının çıkacağı konusunda söylentiler yayılmaya başladı. Cumhuriyet'in 100. yılında genel af çıkarılabileceği hakkında söylentilerin dolaşmasının ardından 29 Ekim'in ardından mahkum yakınları tarafından affın çıkıp çıkmayacağı araştırılmaya başlandı.

MAHKUMLARA AF YASASI ÇIKACAK MI?

Bu konunun neden gündeme geldiğinin merak edilmesi üzerine Ceza Hukukçusu Ersan Şen'in daha öncesinde mahkumlara af çıkabileceği konusunda "Bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi’ne bu gidecek. Anayasa Mahkemesi affı genişletir genişletmez. Geçmişte buna benzer örnekler vardır. Olur olmaz bilmiyorum ama 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye bir af görecek" şeklinde açıklamalara yer verdiği öğrenildi.

Yaptığı açıklamalarda verilen bu tarihlerde devlet tarafından genel ya da özel af çıkarılabileceğinden bahsetti. Bu çerçevede alınması beklenen karar ile birlikte ceza indiriminin de uygulanabileceği öğrenilmiş oldu. Yetkili kişiler tarafından bu konuda herhangi bir açıklamanın yapılmaması ile birlikte gündeme gelen bu konuda ne zaman açıklama yapılacağı, af yasasının gerçekten çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.

GENEL AF NEDİR?

Af ile ilgili merak edilenlerin gündeme gelmesinin ardından genel affın tanımlarının neler olduğu da oldukça merak edilmişti. Yapılan açıklamalara göre; bir ülkede bulunan hükümet ya da devletin, belirli bir dönemde belirli koşulları sağlayan mahkûmlara veya suçlulara cezalarını hafifletme veya affetme yetkisini kullanmasının genel af olarak tanımlandığı öğrenildi.

Bu konu toplum tarafından genellikle tartışmalara neden olmaktadır. Bunun nedeni ise bir taraf cezaların indirim alması ya da mahkumların affedilmesini isterken diğer taraf da mahkumların işledikleri suçların cezalarını tamamlamadan serbest kalmalarının haksızlık olarak tanımlamaktadır. Şimdi ise genel af konusunda bir yasa çıkıp çıkmayacağı merak konusu olmuştur.

SONRAKİ HABER