Ev sahipleri için sık sık kiracı değiştirmek çok daha kazançlı bir işlem oluyor. Bu şekilde kira kazançlarını güncel tutan ev sahipleri kendileri açısında eski kiracı sorunu yaşamıyorlar. Son yıllarda ev sahipleri işlerini garantiye almak için kiracılardan tahliye taahhütnamesi almaya başladılar. Bu taahhütname ile beraber kiracılar çok kolay bir şekilde evden çıkarılabiliyorlar. Kiracılar ise buna karşı bazı yasal haklarına güveniyorlar.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNDE KİRACI HAKLARI
Tahliye taahhütnamesi en kapsayıcı anlamı ile kiracının kira sözleşmesi ile kazanmış olduğu çoğu haktan vazgeçip ev sahibine geniş haklar verilmesidir. Tahliye taahhütnamesinin hükmünün olabilmesi için geçerli olması gerekmektedir. Burada kiracılar tahliye taahhütnamesinin geçersiz kılınması durumunda ise kira sözleşmesindeki haklarını kullanıp evde oturmaya devam edebiliyorlar.
Tahliye taahhütnamelerinin geçerli olabilmesi için kira sözleşmesinin yapılmasının ardından bir süre geçtikten sonra imzalanması gerekiyor. Evli kiracılarda bir eşin tahliye taahhütnamesini imzalamış olması da geçersizlik nedeni olabiliyor.
MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI
Mahkemeden çıkan bir karar ise hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiriyor. Buna göre kiracılar açık bir şekilde tarih yazılmayan tahliye taahhütnamelerine imza attıkları takdirde sorumlu tutuluyorlar. İlgili Yargıtay kararına göre kiracı imza atarak bu belgeye dair sorumlulukları kabul etmiş sayılıyor. Tarihi belli olmadan tahliye taahhütnamesine imza atarak kiracının buna dair sorumlulukları göz aldığı kararında hükme varıldı.
Kiracılar tarihi açık bir şekilde yazılmamış tahliye taahhütnamelerine imza attıklarında ev sahipleri belgeye istedikleri tarihi yazıp işleme koyabiliyorlar. Bu da kiracıların evden kolay bir şekilde çıkarılmaları ile sonuçlanıyor. Bundan dolayı hukukçular kiracıların attıkları imzanın hükümlerini bilerek hareket etmelerini öneriyorlar.