Madımak olayı nedir? Madımak'ta ne oldu, kimler vefat etti

31 yıl önce bugün Sivas'ta yaşanan olaylarda 35 kişi hayatını kaybetmişti. Aralarında ünlü halk ozanları ve şarkıcıların olduğu 35 kişi olayın 31. yılında çeşitli etkinlikler ile anılıyor.

Madımak olayı nedir? Madımak'ta ne oldu, kimler vefat etti

Türkiye'nin 90'lı yıllarda yaşamış olduğu en acı toplumsal olaylardan birisi olarak kabul edilen Madımak Olayları aradan geçen yıllara rağmen unutulmadı. Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında kente gelen ve kaldıkları madımak otelinde radikal gruplar tarafından çıkarılan yangında vefat edenler için ülkenin farklı noktalarında etkinlikler düzenleniyor.

Dönemin Sivas valisi tarafından kente davet edilen yazar ve sanatçılar Aziz Nesin'in İslam karşıtı söylemleri ile tahrik edilen kalabalık tarafından yakılarak ya da dumandan zehirlenerek hayattan koparıldı.

MADIMAK OLAYLARINDA VEFAT EDENLERİN LİSTESİ

Aziz Nesin'in Müslüman olmadığını ifade ettiği söylemler ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik sözleri sonrasında kalabalık bir grup otele gelerek önce otele taşlarla saldırdı. Kalabalık grup daha sonrasında oteli yaktı ve 2 saldırgan ile beraber 37 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda hayatını kaybedenlerin isimleri şu şekildedir;

Madımak olayı nedir? Madımak'ta ne oldu, kimler vefat etti

Olayların odak noktasında yer alan Aziz Nesin saldırıdan yaralı olarak kurtulmuştu. Bu olayın sonrasında yaşananlar Madımak olayı ya da Sivas katliamı olarak anılmıştı. Hayatını kaybeden ve alevi kökenli olan sanatçılar olayın yıl dönümünde anılmaya devam ediliyor.

Madımak olayının ardından hayatını kaybedenler için çok sayıda şarkı ve türkü bestelenmiş ve şiirler yazılmıştır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER