Madımak Katliamında hayatlarını kaybedenler vefatlarının 31. yılında anılıyor

Türkiye'nin yakın dönemindeki en karanlık olaylarından birisi olan Madımak katliamının üzerinden 31 yıl geçti. Ülkenin önde gelen sanatçı ve yazarlarının yanarak ya da zehirlenerek hayattan koparılmalarının acısı dün gibi tazeliğini koruyor.

Madımak Katliamında hayatlarını kaybedenler vefatlarının 31. yılında anılıyor

Sivas'ta 1993 yılında yaşanan olayda kentte düzenlenecek bir şenlik için Madımak Otelinde kalan 33 sanatçı ve yazar eylemcilerin çıkardığı yangın sonucu hayatını kaybetmişti.

GÖZÜ DÖNÜŞ KALABALIK OTELİ YAKMIŞTI

Aziz Nesin'in İslam'a yönelik sözlerinden rahatsız olan ve bu nedenle onu linç etmek isteyen kalabalık günler öncesinden biriken öfkesini Madımak Otelini yakarak gösterdi. Eylemciler olay günü etkinliğin yapılacağı kültür merkezi ve hükümet konağına da saldırıda bulunmuş, son olarak oteli tercih etmişti.

Madımak Katliamında hayatlarını kaybedenler vefatlarının 31. yılında anılıyor

Aziz Nesin'in otelde olduğunu öğrenen öfkeli grup atılan sloganlar ve taşlı saldırının ardından Madımak Otelini ateşe verdi. Otele sığınan ve canlarını kurtarmaya çalışan aralarında Muhlis Akarsu ve Hasret Gültekin gibi isimlerin yer aldığı 33 kişi ve 2 otel çalışanı çıkan yangında hayatını kaybetti.

Madımak Katliamında hayatlarını kaybedenler vefatlarının 31. yılında anılıyor - Resim : 2

ÜLKE TARİHİNDE KARA BİR LEKE

Olayın ardından Türkiye'de büyük bir infial oluşmuştu. Yaşanan olay sonrasında yıllarca süren bir yargılama dönemi yaşanmasına rağmen kayıpların yakınlarını tatmin eden bir tablo ortaya konulmadı.

90'lı yılların en önemli sanatçı ve aydınlarının hayatını kaybettiği madımak katliamının 31. yılında Sivas başta olmak üzerinde çok sayıda şehirde anma organizasyonları düzenleniyor. Hayatını kaybedenlerin yakınları ve siyasilerde gün boyu düzenlenecek etkinliklere katılarak kayıpları anacak.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER