Libya'da ki selde son durum! Ölü sayısı her an 20 bin olabilir!

Libya'da yaşanan sel felaketinin ardından binlerce kimliği belirsiz naaş defnedildi. Kayıpları arama çalışmaları devam ediyor.

Libya'da ki selde son durum! Ölü sayısı her an 20 bin olabilir!

Orta Akdeniz'i vuran Daniel Kasırgası özellikle Libya2nın iç kısmında büyük felakete yol açtı. Derne kentinde büyük yıkıma sebep olan sel birçok köy, kasaba ve mahalleyi yok etti. Felakette 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 2 binden fazla kişinin naaşı toprağa verildi.

screenshot-8.jpg

KİMLİĞİ BELİRSİZ NAAŞLAR TOPRAĞA VERİLDİ

Libya'da yaşanan selde 6 bin kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişiden fazla kişide hala kayıp. Hayatını kaybeden kimliği belirsiz 2 bin kişinin cenazesi toprağa verildi.

Kayıp vatandaşları arama çalışmaları devam devam ediyor. Ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, “Derne kentinde defnedilenlerin sayısı 2 bin 90’a ulaştı, bunlardan 1100’ü kimliği belirlenemeden toprağa verildi.” dedi.

screenshot-9.jpg

Derne’deki kayıp kişilere ilişkin ise Harraz, henüz bildirilmeyen kayıplara ek olarak, 2 bin kişi hakkında resmi kayıp başvurusunun olduğunu aktardı.

Harraz yaptığı açıklamada kayıp olarak bildirilen 151 kişi Sudan uyruklu ve 35 kişinin de Mısırlı olduğunu açıkladı.

FOTOĞRAFLARIN ÖNCESİ VE SONRASI BİLANÇOYU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Sel felaketinin yaşandığı Libya'da felaketin boyutu uydudan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi. Derna kentinin sakinlerinin ortadan kaybolması üzerine arama kurtarma ekipleri kayıpları ararken yol kenarlarında ve sahil kenarlarında birçok ceset bulundu. Ölü sayısının fazla olması sebebiyle yetkililer daha fazla ceset torbası için çağrıda bulundular.

screenshot-10.jpg

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün X platformundan yaptığı açıklamada İzmir Alsancak Limanı’ndan kalkacak gemiyle Libya’ya 148 personel daha gönderildiğini açıkladı.
Açıklamada “Tam teşekküllü 2 sahra hastanesi ve 6 acil müdahale ünitesi, 10 ambulans, UMKE ATAK donanımlı 7 araç, 6 acil müdahale aracı aynı gemiyle yolda” denildi.

Sağlık bakanlığı Salı günü Libya’ya insani yardım ulaştırmak üzere üç uçak, bir kurtarma ekibi ve 11 kişilik bir sağlık ekibi göndermişti.

BİNLERCE İNSAN ORTADAN KAYBOLDU

Libyalı yetkililerin yaptığı açıklamaya göre kayıp sayısı 10 bini aştı. Yetkililer henüz net bir ölü sayısı açıklamasalar da tahminler 6 binin üzerinde.

screenshot-12.jpg

Derna kentinin Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi, Suudi Arabistan’a ait bir televizyon kanalı ile gerçekleştirdiği söyleşide, sel nedeniyle zarar gören ilçelere bakılacak olursa kentte ölü sayısının 18,000 ila 20,000’e yükselebileceğini söyledi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Uydu görüntüleme ajansı Maxar'ın Reuters aracılığıyla paylaştığı fotoğraflarda durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor.

screenshot-13.jpg

1 Temmuz’da uydudan çekilen görüntülerle sel ve fırtına felaketi sonrasında çekilen görüntülerin karşılaştırıldığı ve “öncesi/sonrası” ibaresiyle paylaşılan fotoğraflarda yıkımın boyutu gözler önüne serildi.

Fotoğraflarda köprüler, otoyollar, çok sayıda bina ve altyapının yerle bir oldu ve resmen yeryüzünden silindiği görülüyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER