La nina soğukları nedir, nasıl olur?

Bu sene yoğun geçen sıcakların ardından uzmanlar tarafından kış aylarının da çetin geçeceği konusunda bilgi verilmişti. Bunun üzerine La nina soğukları hakkında merak edilenler araştırılmaya başlandı.

La nina soğukları nedir, nasıl olur?

2023 yılının yaz ayları El Nino sıcakları ile geçerken, Kasım ayı ile birlikte soğuk havaların da yaşanmaya başladığı görüldü. Hava sıcaklarının etkisini kaybetmeye başladığı bu dönemde konu ile ilgili uzmanlar tarafından da açıklamalar gelmeye başladı. Yapılan son açıklamalara göre bu sene El Nino sıcaklarının yerini La Nina soğuklarına bırakacağı öğrenildi. Bu kapsamda yapılan açıklamaların ardından vatandaşlar tarafından en çok merak edilenler arasında "La nina soğukları nedir, Türkiye'ye etkisi nasıl olur?" sorusu yer aldı.

LA NİNA SOĞUKLARI NEDİR?

Pasifik Okyanus’ta meydana gelen bir deniz yüzeyi sıcaklık değişikliği olayına La Nina adı verilmektedir. El Nino'nun tam zıttı olan bu hava olayında soğuk deniz yüzeyi sıcaklıkları, atmosferdeki rüzgarlar, hava akımları ve iklim desenlerinde değişikliklere neden olabilmektedir. Bu değişiklikler ise tarımda hasara, kuraklığa ve sel gibi doğal afetlere neden olabilmektedir.

Pasifik Okyanusu’nda son 3 senedir görülen bu soğukların zaman içerisinde dünya geneline etki ettiği görülmüştür. Bu nedenle de Türkiye için de La Nina soğukları için bu sene uyarı verilmiştir.

La Nina soğuklarının ne kadar süreceği ise tam olarak bilinmemektedir. 2 ay gibi bir sürede etkisini kaybedebildiği gibi yıllarca etkisi altına alabilme ihtimali de bulunmaktadır.

LA NİNA SOĞUKLARI TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

Bu sene uzmanlar tarafından Türkiye için de La Nina soğukları hakkında uyarı verilmiştir. Yapılan uyarı ile birlikte bu soğukların ülkemize nasıl bir etkisi olabileceği konusunda merak edilenler artmıştır. La Nina soğuklarının Türkiye'de görülmesi halinde özellikle Karadeniz bölgesinde fazla yağış görülebilmektedir. Bu durum da sel gibi felaketlere yol açabileceği için bu konuda daha fazla önlem alınmalıdır.

Tüm bunlar ile birlikte hava sıcakları normalden daha düşün yani aşırı soğuk havalara maruz kalınma ihtimali de yüksektir.

SONRAKİ HABER