Kutu ve cam şişedeki içeceklerin geri dönüşümünde artık depozito ödenecek!

Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetimi kapsamında artık kutu ve cam şişedeki içeceklerin geri dönüşümde depozito iadesine geçilecek. Yeni uygulama 1 Ocak 2025’te başlayacak.

Kutu ve cam şişedeki içeceklerin geri dönüşümünde artık depozito ödenecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı 1 Ocak 2025’ten itibaren yeni bir uygulamaya geçmeye hazırlanıyor. Buna göre kurulan depozito iade makinelerine atılan kutu, cam şişedeki içeceklerin atıkları sonrası 25 kuruş depozito ödenecek.

Hürriyet’in haberine göre, 1 Ocak 2025’te geçilmesi planlanan uygulama kapsamında 5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek. Su, soda, kola, alkollü içecek şişeleri 25 kuruşa toplanacak. Ödemeler için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılacak. Biriken paralar da alışverişlerde kullanılabilecek.

SIFIR ATIK HEDEFİNDE DEPOZİTO İADE DÖNEMİ

Türkiye’de sıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeçlerden olan depozito iade sistemine geçiş çalışmaları neredeyse tamamlandı. Depozito iade sisteminde, cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu ve alkollü içecekler için büfe, bakkal, marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek.

HEDEF 500 MİLYON EURO KAZANÇ

Kutu ve cam şişedeki içeceklerin geri dönüşümünde artık depozito ödenecek!

Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması planlandı. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi öngörülen ancak çeşitli sebeplerle hazırlık süreci sarkan DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasında yer alan tek kullanımlık içecek ambalajları için başlayacak. Bu doğrultuda ekonomiye yıllık 500 milyon Euro kazanç sağlanmasını hedefleniyor.

DEPOZİTO İADE MAKİNELERİ NEREDE OLACAK?

2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Sistem, 1 Ocak 2025’ten itibaren işlemeye başlayacak ve depozito iade makineleri 2025 süresince zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeterya gibi alanlara yayılacak.

Depozito iade makinelerinde vatandaşların iade ettiği her bir şişe, kutu için depozito bedelleri Türkiye Emlak Katılım Bankası üzerinden açılacak e-cüzdan hesabında toplanacak. Biriken paralar tüm alışverişlerde kullanılabilecek.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER