Münih Güvenlik Raporu ile çok sayıda ülkede araştırma yapıldı. Rapoda Türkiye'min imajı dikkat çekti.
Rapora göre BM'nin yanı sıra Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Japonya, Kanada, Hindistan ve Çin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede gerçekleştirilen araştırmalar, küresel kamuoyunda Türkiye algısının iyileştiğini ortaya koyuyor.
Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi (DİPAM) Başkanı Dr. Tolga Sakman, 2025 Münih Güvenlik Raporu’ndaki yükselen Türkiye imajının sebeplerini AA Analiz için kaleme aldı.
Raporda Türkiye’nin çok yönlü yaklaşımı vurgulanarak, diplomatik beceri, ekonomik genişleme ve çok sayıda bölgeye yayılan kültürel ihracat yoluyla artan etkisi ortaya koyuluyor. Şüphesiz bu durum Türkiye’nin bir süredir uyguladığı bazı sert ve yumuşak güç faktörlerinin birlikte kullanıldığı bir akıllı güç formatı belirlemesiyle ilişkilendirilebilir. Yumuşak gücünü destekleyen sert güç, güç kapasitesinin görünür halde olması ile ilişkilidir ancak gücün kullanmasına ihtiyaç yoktur. Söz konusu güç kapasitesi olduğunda Türkiye’nin artan savunma yatırımları ile birlikte gösterdiği operasyon kabiliyeti, farklı bölgelerde bulundurduğu askeri varlıklar ve istihbarat ağı da bu konuda etkilidir.
Aynı zamanda rapora göre Türkiye, Suriye’de yıllardır süren iç savaş sonunda Baas rejiminin devrilmesinin ardından önemli bir rol üstlendi. Böylece de ülkenin yeni yöneticileri ile ilişkilerine öncülük ederek bu ilişkileri etkiledi.