Kurbanlık hayvan alırken neye dikkat edilmeli? Yaş, kilo ve et kalitesi önemli!

Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan pazarlarındaki hareket devam ediyor. Uzmanlar ise kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşları uyarıyor.

Kurbanlık hayvan alırken neye dikkat edilmeli? Yaş, kilo ve et kalitesi önemli!

Kurban Bayramı telaşı devam ederken uzmanlar bazı konularda uyarıyor. Kaliteli kurban seçmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarları ve çiftliklerde hareketlilik devam ediyor. Kurbanlık hayvanların yaş ve kilosu et kalitesi açısından önem taşıyor. Uzmanlar hayvan seçimi yaparken kurban olabilecek hayvanların alımı sırasında vatandaşları uyardı.

Kurban olabilecek bir hayvanın 2 yaşını doldurması gerektiğini söyleyen Konya'da büyük ve küçükbaş hayvan çiftliği işletme müdürü Birol Mutluer, “Kurban olarak dikkat edilmesi gereken, büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bunun için de 400-450 kilogram seviyeleri olması gerekir. Kayıt sisteminde de yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bunlarda bir ihtimalle yanlış olabilir diye ön iki dişinin atması gerekiyor. Diğer dişleri de çatal şeklinde olur. Bu da hayvanın iki yaşını doldurduğu anlamına gelir" dedi.

Kurbanlık hayvan alırken neye dikkat edilmeli? Yaş, kilo ve et kalitesi önemli!

HAYVANIN KALİTELİ OLDUĞU NASIL BELLİ OLUR?

Birol Mutluer, "Kurbanlarımızı alırken güzelliğine, kalitesine bakmamız gerekir. Boynuzlarından veya kulaklarından birinin olmaması, tamamen gözünün birinin kör olması, yürüyemeyecek kadar hasta olması hayvanı kurban olmaktan düşürür. Bu şekildeki hayvanlar kurban olmaz buna kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Mutluer, "Hayvanların kalitesi, beslenme ortamları, yedikleri yem, hayvanların kas yapısı, bunlar hayvanın kalitesini belirler. Açık besilerde meralarda yayılmış kaslanmış bir hayvan, devamlı bağlı olan bir hayvandan daha kaslı olur. Dişi hayvanlar erkek hayvanlara göre biraz daha az hasta olur. İnekler diğer hayvanlara göre daha fazla kaslı olur" ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan seçecek olan vatandaşların uzmanların önerisi doğrultusunda hareket etmesi daha sağlıklı olacaktır.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER