Kurbanlık alırken aranan şartlar neler, nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesecek olan binlerce kişi de kurban alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini sorguluyor. Kurban kesecek vatandaşlar, kurban edilecek hayvanların hangi şartları taşıması gerektiği merak ederken dikkat edilmesi gereken hususları derledik.

Kurbanlık alırken aranan şartlar neler, nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı yaklaşırken İslam aleminin de kurbanlık telaşı başladı. Bu sene ekonomik durumu yerinde olan ve kurban kesebilecek olan vatandaşlar kurbanlık almak üzere pazarların yolunu tutarken bazı sorularına da yanıt aramaya başladı.

Kurban alacak kişiler, alım sırasında kurbanlık hayvanda hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğini merak ederken ''Kurbanlık hayvan alırken aranan şartlar neler, nelere dikkat edilmeli?'' sorularına da yanıt aranmaya başladı. 16 Haziran Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı için kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler sorgulanıyor.

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması önemlidir. Hasta, zayıf, topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Kurbanlık hayvanların yaş sınırı devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.

Kurban ibadeti ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilmiş sayılıyor. Dolayısıyla kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle kurban ibadeti ifa edilmiş sayılmıyor.

Kurbanlık alırken aranan şartlar neler, nelere dikkat edilmeli?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabiliyor. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizin işlememesi gerekiyor.

Kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi borçlanarak da satın alabiliyor. Ancak borcun faizli alınmaması gerekiyor. Taksitlendirme yoluyla satın alınan bir mal da alıcının mülkiyetine geçtiği için kurban kesmesini gerektirecek mali imkana sahip olan kişi bu yolla da kurban kesebiliyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER