KU-DER, Ankara'da ilk genel kurulunu gerçekleştirdi!

Kırsal Kalkınma Uzmanları Derneği (KU-DER), 1. Olağan Genel Kurulu'nu Ankara'da gerçekleştirdi.

KU-DER, Ankara'da ilk genel kurulunu gerçekleştirdi!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanları tarafından mesleki, kültürel, sosyal, ekonomik ve hukuki yönlerden hak ve menfaatlerini araştırmak, korumak ve geliştirmek, sorunlarının giderilmesi için girişimlerde bulunmak amacıyla 13 Nisan 2023 tarihinde kurulan Kırsal Kalkınma Uzmanları Derneği (KU-DER), 1. Olağan Genel Kurulu'nu Ankara'da gerçekleştirdi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanlarının bir araya gelerek kurduğu KU-DER, kırsal kesimdeki hak ve menfaatlerin korunması ve geliştirilmesini amaçlıyor.

Genel kurul toplantısının açılışını yapan Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Derya Özköse, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri kapsamında "Tarım ve Kırsal Kalkınma" alanındaki faaliyetlerine dikkat çekerek, "Tarım ve Kırsal Kalkınma" faslında katılım öncesi mali yardım aracının bir parçası olacak Kırsal Kalkınma Programı ve uygulama ajansının oluşturulmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kurulmuştur. Bu kurum uluslararası denetim süreci sonucunda Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından AB IPARD fonlarını kullandırmak üzere Avrupa Komisyonu tarafından yetki devri verilen ilk ve tek kurum olma unvanını elinde bulundurmaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, AB tarafından öngörülen standartlarda üst düzey yabancı dil ve niteliklere sahip TKDK uzmanları vasıtasıyla proje hizmetlerini yürüterek tarımımıza ve kırsal kesime büyük hizmetler vermektedir" dedi.

44,10 MİLYAR LİRA HİBE

TKDK uzmanlarının, kırsal kalkınma programları çerçevesinde tarım ve kırsal kesim projelerine destek sağladığını belirten Özköse, bu projelerin çiftçilere ve köylülere karşılıksız hibe olarak dağıtıldığını ve bu programlarla 44,10 milyar lira tutarında karşılıksız hibenin köylülere ve çiftçilere dağıtılmasına büyük katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

"13 BİN 307 GENÇ YATIRIMCI VE 6 BİN 490 KADIN YATIRIMCI DESTEKLENDİ"

Bu sayede kırsal kesimdeki iş imkanlarının arttığını ve genç ve kadın girişimcilere destek verildiğini dile getiren Özköse, "13 bin 307 genç yatırımcı ve 6 bin 490 kadın yatırımcı desteklendi. Bu sayede gençlerimizin ve kadınlarımızın teşebbüs yetenekleri artırıldı. Halen desteklenmekte olan 3 bin 408 projenin ise kontrol ve yapım süreçleri TKDK uzmanlarının verdikleri hizmetlerle devam etmektedir" dedi.

"ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMEKTE"

Özköse, KU-DER'in amacının, kırsal kesimdeki uzmanların mesleki, kültürel, sosyal, ekonomik ve hukuki ihtiyaçlarını araştırmak, korumak ve geliştirmek olduğunu ve şimdiye kadarki başarının sonucu ve devamını kapsayan süreçte yeni programlarla 81 ilde 15 milyar lirayı aşkın hibenin yatırımcılarla buluşturulacağını söyleyen Özköse:

"TKDK bünyesinde çalışan 2 bin 300’ü aşkın personelin yaklaşık 1 bin 400’ü ‘uzman’ statüsünde istihdam edilmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına göre girmeye hak kazandıkları kurum tarafından açılan özel yarışma sınavlarında başarılı olmuş TKDK uzmanları, aynı zamanda Avrupa Birliği resmi dillerinden en az bir tanesini iyi derecede bilmektedir. TKDK uzmanları IPARD Programı'na uygun projelerin başvuru, idari kontrol, yerinde kontrol, sözleşme, ödeme, muhasebe işlemleri ile personel ve diğer idari işlere yönelik görevlerini AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uygun olarak yerine getirmektedir. TKDK uzmanları gerçekleştirdikleri işlemler yönünden AB ve Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından sürekli denetlenmekte olup, bu süreçte fonların etkin ve yerinde kullandırılması nedeniyle TKDK, AB Komisyonu tarafından takdirle karşılanmakta ve diğer AB üyesi ve aday ülkelere örnek olarak gösterilmektedir. Uzmanların bu başarıları sayesinde Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ilerleme raporlarında ülkemiz adına TKDK’dan olumlu olarak bahsedilmektedir." ifadelerine yer verdi.

Genel kurulda yapılan seçim sonucunda Derya Özköse, Mustafa Emre Dokur, Hüseyin Cangüloğlu, Ali Gökçe, Müslüm Gökhan Kapan, Mehmet Sait Yüksel ve Rabia Vatansever, KU-DER Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri olarak seçildi.

KU-DER'in çalışmalarıyla kırsal kalkınma ve tarım alanındaki uzmanların işbirliği ve dayanışmasının artması hedefleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER