Konya'da dere yatağındaki obruk çalışmalarla kapatıldı

Konya Çumra'daki dere yatağında oluşan obruk nedeniyle kanalda suyun akışı kesildi. Bölgedeki çalışmalar sonrası obruk kapatıldı ve kanala tekrar su verilmeye başlandı.

Konya'da dere yatağındaki obruk çalışmalarla kapatıldı

Konya'nın Çumra ilçesinde sulama işletim kanalı olarak kullanılan dere yatağında dev bir obruk oluştu. Bölgede yapılan çalışmalar sonucunda obruk kapatıldı.

Çumra ilçesinde dere yatağında oluşan obruk, Devlet Su İşlerinin (DSİ) mühendislik çalışmalarıyla kapatıldı. Çumra Sulaması ana iletim kanalı olan Apa Alemdar İsale Kanalı'nın (Çarşamba Kanalı) 18. kilometresinde tarihi Kısıkyayla Regülatörü'nün taş ayağının kenarında 22 Mayıs'ta oluşan obruk nedeniyle kanalda suyun akışı kesildi. Dev çukuru kapatmak için DSİ ekipleri, proje çalışması başlattı. İş makineleriyle büyük kayalarla doldurulan yere çok sayıda kamyon malzeme getirdi. Obruğun kapatılmasıyla kanala tekrar su verilmeye başlandı.

Konya'da dere yatağındaki obruk çalışmalarla kapatıldı

"KONYA KAPALI HAVZASI'NDA BİNLERCE OBRUK VAR"

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Kapalı Havzası'nda binlerce büyüklü küçüklü obruk olduğunu söyledi. Arık, "Özellikle vatandaşların kendi imkanlarıyla arazi malzemesiyle doldurduğu obruklar güvenli değil. Zira tekniğine uygun şekilde doldurulmadıklarından daha sonradan yeniden çökebiliyorlar ki havza içinde çok sayıda obrukta bunu gözlemledik" diye konuştu.

Çarşamba Kanalı üzerindeki obrukların karstik boşluklara malzemenin hareket etmesi sonucunda oluştuğunu anlatan Arık, "Kanalın içinde tabii kaplamanın olduğu yerde özellikle uzun süreli kurak dönemde ince çatlaklar, yarıklar genişlemiş, Apa Barajı'ndan sulama için su verildiğinde yoğun bir şekilde su hareket ederek yer altına obrukları oluşturmuş. Gökhüyük'ten başlayarak Balçıkhisar, Doğanlı, Kısıkyayla ve güneyde Dineksaray'da olmak üzere toplamda 20'nin üzerinde farklı çöküntü yapısı meydana geldi" değerlendirmesinde bulundu.

DSİ'nin mühendislik çalışmasıyla obruğun kapatıldığını söyleyen Fetullah Arık, obruğun kapatılmasının bölgede mühendislik anlamında proje geliştirerek yapılan ilk çalışma olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER