Konut kiralamalarında tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğu durumlar!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında sorun yaratan tahliye taahhütnamelerinin geçersiz olduğu durumlar merak konusu oluyor. Tahliye taahhütnamesi yasalara göre hangi şartlarda geçersiz oluyor?

Konut kiralamalarında tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğu durumlar!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan çekişmede son yıllarda tahliye taahhütnamesi adı verilen bir ayrıntı daha devreye girdi. Normal koşullarda kira sözleşmesi ile kiracıların evden tahliye edilmesi çok güç. Bu duruma karşı geliştirilen bir alternatif olan tahliye taahhütnameleri ile ev sahipleri kira sözleşmesi olan kiracıları kolay bir şekilde evden çıkarabiliyorlar. Ancak her imzalanan tahliye taahhütnamesi de hukuk önünde geçerli olmayabiliyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı ev sahibine evden çıkacağı tarihi taahhüt etmektedir. Bu belgede yazılı olan tarihte kiracı evden çıkmak için söz vermektedir. Eğer kiracı evden çıkmaz ise ev sahibi bu belge ile mahkeme aracılığıyla kiracıyı evden çıkarabiliyor.

Bir tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için imzalandığı tarihin büyük bir önemi bulunuyor. Tahliye taahhütnameleri kiracılara bir şart olarak sunulamıyor. Kiralama şartı olarak ev sahibi böyle bir talepte bulunamıyor. Bunun için d eyapılan tahliye taahhütnamesinin kiralama aşamasında imzalanmamış olması gerekir. Kira sözleşmesinin yapıldığı tarih ile tahliye taahhütnamesinin imzalandığı tarih arasında en azından 3-4 haftalık süre olması gerekiyor.

Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılabilmesi için evli kiracılara özel bir uygulama yapılıyor. Kira sözleşmesi eşlerden birisi ile yapılabilir ve ardından makul süre geçtikten sonra aynı kiracı eş ile tahliye taahhütnamesi de yapılabilir. Ancak bu tahliye taahhütnamesi eşlerden her ikisinin imzası olmadığı için geçersiz olacaktır. Geçerli olabilmesi için tahliye taahhütnamesinin her iki eş tarafından imzalanmış olması gerekir.

Tahliye taahhütnamelerinde tarih kısmının boş bırakılarak imza atılması da hukuk önünde geçersiz kabul ediliyordu. Ancak Yargıtay bu konuda emsal bir karar vererek bu uygulamayı sona erdir. Bu karara göre tarih kısmının boş olduğunu gören kiracı attığı imzanın sorumluluğunu bilmesi gerektiği ve bunun sonuçlarına katlanması gerektiği ifade edildi. Tarih kısmı sonradan ev sahibi tarafından doldurulsa da bu tahliye taahhütnameleri geçerli kabul edilmektedir.

Kaynak: Engin UZUNOĞLU
SONRAKİ HABER