Kolda iz bırakan aşı çiçek aşısı izi mi? Sol omuzdaki aşı izi nedir?

Maymun çiçeği virüsü ile yeniden gündem olan çiçek aşısı 1980'li yıllardan beri uygulanmıyor. Herkesin sol kolunda olan o aşı izinin çiçek aşı mı yoksa başka bir aşı mı olduğu merak ediliyor. Kolda iz bırakan aşı çiçek aşısı izi mi?

Kolda iz bırakan aşı çiçek aşısı izi mi? Sol omuzdaki aşı izi nedir?

Belirli bir yaşın üzerinde olan herkesin sol kolunda olan aşı izi, çiçek aşısı ve maymun çiçeğinin yeniden gündem olmasıyla araştırma konusu oldu. Maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 80 koruma sağladığı iddia edilen çiçek aşısı izi nasıl ve nerede oluyor?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNE ÇİÇEK AŞISI

Maymun çiçeği virüsü aslında geçtiğimiz yıllarda adını duyduğumuz bir virüstü. Fakat 15 Ağustos tarihinde ilk olarak İsveç’te tespit edilen bu virüs için Dünya Sağlık Örgütü tarafından da küresel acil durum haberi geldi. Şu ana kadar 14 – 15 ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsüne karşı çiçek aşısının yüzde 80 civarında koruma sağlaması üzerine çiçek aşısının nereye yapıldığı merak konusu oldu. Çünkü ülkemizdeki pek çok kişinin sol kolunda büyük bir aşı izi bulunuyor.

SOL KOLDAKİ AŞI İZİ NEDİR?

Sol kolda olan aşı izi verem aşına aittir. Verem aşıları yeni doğan bebeklere yapılıyor. Kolda yapılan verem aşısının iz bırakması aşının tuttuğunu gösteriyor. Yeni doğan bebeklere yapılan verem aşısı iz bırakması halinde, yaş büyüdükçe aşı izi de belirli bir oranda büyüyor. Bu sebeple sol koldaki aşı izi çiçek aşısı değil, verem aşısıdır.

ÇİÇEK AŞISI NEREYE YAPILIR?

Çiçek aşısı, salgının ortadan kalkması ile birlikte 1980’li yıllardan sonra kaldırıldı. Bazı ülkelerin hala askeri personellere bu aşıyı yaptığı bilinmektedir. Ülkemizde de çiçek aşısı uygulaması kaldırıldı. Eski 1958 ile 1977 yılları arasında yapılan çiçek aşısı sol kol kasının olduğu kısma yapılmaktadır. Bıraktığı iz verem aşısı ve diğer aşı izlerinden çok daha farklıdır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER