Kırıkkale'nin Kurucusu Hüseyin Kahya Hiçyılmaz için anma etkinlikleri düzenlenecek

Kırıkkale'nin bugün bulunduğu yerde temelleri atılmasında büyük pay sahibi olan Hiçyılmaz'a şehrin vefası sürüyor. Arazilerini askeri fabrikalar kurulması için devlete ücretsiz bağışlayan hayırsever Hüseyin Kahya Hiçyılmaz vefatının 88. yılında şehir genelinde anılacak.

Kırıkkale'nin Kurucusu Hüseyin Kahya Hiçyılmaz için anma etkinlikleri düzenlenecek

1989 yılına kadar Ankara'nın ilçesi olan sonrasında il statüsü kazanan Kırıkkale'nin şehir vasfına kavuşmasında en büyük payı bünyesinde barındırdığı fabrikalar alıyor. Türk savunma sanayisinin amiral kurumlarından Makine Kimya Endütrisi fabrikaları olmak üzere çok sayıda askeri alana ev sahipliği yapan Kırıkkale'de bu araziler zamanında Hüseyin Hiçyılmaz tarafından bağışlanmıştı.

HİÇYILMAZ İÇİN DUALAR EDİLECEK

Arazilerini Atatürk tarafından görevlendirilen yetkililere teklif eden ve bu teklifi kabul gören Hiçyılmaz için şehirde geniş çaplı bir anma programı hazırlandı. Kırıkkale Valiliği tarafından hazırlanan anma programı 20 Eylül'de gerçekleştirilecek. Cuma günü Nur camisinde Hüseyin Kahya Hiçyılmaz için mevlid okutulacak. Namaz çıkışı kendisinin hayrı için şeker ve lokum dağıtılacak. Hiçyılmaz'ın Kırık köyündeki kabrine girip orada Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirilecek.

ŞEHİR YÖNETİMİ ANMA PROGRAMINDA HAZIR OLACAK

Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, Kırıkkale Belediye Başkanı Ahmet Önal ve Makina Kimya Endüstrisi Genel Müdürü İlhami Keleş gibi önemli isimlerde programlara katılacak. Kırıkkale halkının önceki dönemlerde olduğu gibi şehirleri için çok özel bir anlam ifade eden Hüseyin Kahya Hiçyılmaz'a vefasını göstermesi bekleniyor.

HÜSEYİN KAHYA HİÇYILMAZ ANMA PROGRAMI

Gün boyu yapılacak anma programları şu şekilde oldu;

20 Eylül 2024 Cuma

Saat 10:30

Program

İstiklal Marşı
Protokol konuşmaları
Sayın ;Hamide Hiçyılmaz Ataman
Makina Kimya Endüstrisi Genel Müdürü
Sayın ; İlhami Keleş
Kırıkkale Belediye Başkanı
Sayın ; Ahmet Önal
Kırıkkale Valisi
Sayın; Mehmet Makas

Şiirler okunması
Sayın; Müfit Arslan
Hüseyin Kahya Tiyatrosu

Un helvası ikramı “Kırıkkale Belediye “

Not : Hüseyin Kahya Parkı önünden Belediyemizin servis araçları ile Nur camisine gidilecektir .

NUR CAMİ PROGRAMI
Saat 13:00

Program

İl Müftülüğümüzce merkezi sistem ile Kırıkkale ´ilimizde 362 camiden Hutbe okunması “Hüseyin Kahya Hiçyılmaz “ın “ Biyografisini anlatıp duasının yapılması “
Ayrıca Makina Kimya Fabrikası Hüseyin Kahya Hiçyılmaz”ın resmî ve biyografisi olan Mevlüt Şekeri ve Lokum ikramını cami çıkışı yapılacak .

Not : Nur Cami önünden Belediyemizin servis araçları ile Anıt mezara gidilecek.

HÜSEYİN KAHYA HİÇYILMAZ ANIT MEZAR PROGRAMI
Saat 15:00

Aile adına konuşma Cenk Ataman
İl müftülüğü Kuran Tilaveti
Protokol konuşmaları Kırıkkale Valiliği
İl Müftümüzün Sayın ;Mustafa Topal Dua okunması
Ailenin un helvası ikramı
“Hasan Dede ve Ahmet Dede anısına aileye ait ocakta pişirilerek tarihi bakır helkede servis yapılacak “

HÜSEYİN KÂHYA HİÇYILMAZ (1883 -1936)

1924 yılında, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, yeni bir sanayi şehri plânlanmaktaydı. Stratejik ve jeopolitik konumundan dolayı Orta Anadolu Bölgesi’nde kurulması kararlaştırılmıştı. Bir kişi vardı ki Kırıkkale‘yi şehir adayları içerisine dâhil etmeyi, köyünü il yapmayı başaracaktı. İlerleyen tarihte o Kırıkkale şehrinin kurucusu olacaktı.

Asım Paşa başkanlığındaki heyet bölgede keşif gezisi yaptığı sırada kendilerini köyün muhtarı Hüseyin Kâhya karşılar. Der ki; "Şu gördüğünüz dağa kadar araziler benimdir, gelin fabrikaları buraya kurun, hatta dağın öbür tarafı da benimdir, lâzım olursa oraları da alın" der. Asım Paşa ve heyeti Ankara'ya döner ve durumu Mustafa Kemal Atatürk'e bildirir. 1 yıl sonra müjdeli haber gelir. Fabrikalar o arazilerde kurulacaktır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER