Kiracılar ile ev sahipleri arasında meydana gelen anlaşmazlıkların hukuki çözümleri sürekli olarak araştırma konusu yapılıyor. Bu çerçevede kiracıların ev sahibi olmaları da ev sahipleri tarafından kira sözleşmesinin feshine gerekçe gösteriliyor. Kiracılar ise buna dair yasal haklarının olmadığını belirterek ev sahiplerine itiraz ediyorlar. Meselenin yasal uygulaması nasıl? Kiracının ev sahibi olması kira sözleşmesini geçersiz hale getirir mi?
MÜLKİYET HAKKI VAR
Türkiye’de her bir vatandaşın mal sahibi olması anayasal güvence altına alınmıştır. Bu da mülkiyet hakkı olarak tanımlanmaktadır. Mülkiyet hakkının kullanımının herhangi bir şekilde kısıtlanması mümkün değildir. Bundan dolayı kiracıların ev sahibi olmalarının önünde yasal bir engel yoktur.
Bir mülk edinmenin de devam eden sözleşmeye yasalar önünde bir engel olması söz konusu değildir. Haliyle kiracılar istedikleri gibi ev sahibi olabilir, bu evlerin sayısı hatta birden fazla da olabilir. Kiracılar bu evleri kiraya da verebilirler. Tüm bunlar ev sahibi olan kira sözleşmesine halel getirmez. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam eder.
İSTİSNASI VAR!
Kiracının ev sahibi olmasının kira sözleşmesinin sona erdirilmesine neden olan bir istisna bulunmaktadır. Eğer kiracının kiralamış olduğu yerleşim yerinde aynı nitelikleri sağlayan bir evi varsa ve kira sözleşmesi yapılırken bu ev hakkında ev sahibine bilgi verilmemiş ise o zaman işler değişir. Ev sahibine karşı dürüst davranmadıkları gerekçesi ile bu kiracının kira sözleşmesi feshedilir. Ancak bunun dışında kiracının ev sahibi olmasının kira sözleşmesini etkileyen bir durumu yoktur.