Kiracılıkta sorunların sayısı oldukça fazla olurken yasal uygulamaların nasıl olması gerektiğini takip etmek çok güç oluyor. Ev sahipleri ile kiracılar sık sık karşı karşıya geliyorlar. Bunlardan birisi de depozito meselesinde oluyor. Depozito konusunda ev sahibi ile anlaşmazlığa düşmeyen kiracı neredeyse yok gibi. Bunun için de yasal uygulamanın nasıl olduğu araştırılıyor.
DEPOZİTO NEDEN ALINIR?
Kiraya verilecek evlerde ev sahiplerine depozito alma hakkı yasa ile verilmiştir. İsteyen ev sahipleri bu hakkı kullanabilirler ama kullanmak zorunluluğu da yoktur. Evini kiraya verecek olan ev sahibi evde meydana gelebilecek zararları karşılamak veya kiracının kaçıp gitmesi durumunda borcunun bir kısmını tahsil edebilmiş olmak için depozito bedeli alıyorlar. Depozitonun 3 aylık kira bedelini geçemeyeceğinin bilinmesi gerekiyor.
SON KİRAYA SAYILIR MI?
Kiracı evden çıkacağını ev sahibine bildirdiğinde son ayın kirasının depozitoya sayılması durumu olamıyor. Depozitonun amacı bellidir ve amacı dışında kullanılamazlar. Kiracı son ayın kirasını ev sahibine ödemeli ve ardından evden çıkarken depozito ödemesini ev sahibinden talep etmelidir. Ev sahibi de eve bir zarar gelmemiş ise depozitoyu eksiksiz bir şekilde kiracıya iade etmelidir.
EV SAHİBİ DEPOZİTOYU İADE ETMEZSE NE OLUR?
Ev sahiplerinin somut, belgeleyebilecekleri bir gerekçeleri yoksa depozitoyu kiracıya iade etmemeleri başlarına bela almaları anlamına geliyor. Kiracılar bu ödeme iadesini almak için yasal işlem başlatabilir. Bu yasal işlem kapsamında çıkan tüm masraflar ev sahibinin üstüne yıkılır ve bir de depozito üzerine yasal faiz işler. Bunun için ev sahiplerinin depozito iadelerini ihmal etmemeleri gerekir.