Kiracılara uyarı geldi! Toplu ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar hukuki çekişmeye dönüşünce faturası ağır olabiliyor. Kiracıların ev sahiplerine toplu ödeme yapmak zorunda kaldığı bir durum hakkında uyarı yapıldı.

Kiracılara uyarı geldi! Toplu ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz!

Ev sahipleri ile kiracıların son zamanlardaki en büyük anlaşmazlık konusu kira fiyatları oluyor. Ev sahipleri aldıkları kirayı düşük bulurken kiracılar kiralarını artırmamaya direniyorlar. Her iki tarafta bazı durumlarda haklı olabiliyorlar. Ancak mesele hukuki aşamaya taşındığında işin rengi oldukça değişiyor.

KİRA UYARLAMA DAVASI AÇILABİLİR

Ev sahipleri aldıkları kirayı düşük buldukları için arabulucu aşamasını geçip kira uyarlama davası açabilirler. Bu davanın açılabilmesi için 5 yıllık kiracılık süresinin dolmuş olması gerekiyor. Tüm bu aşamalar geçilip kira uyarlama davası açıldığında artık kirayı mahkeme belirliyor ve taraflar buna uymak zorunda kalıyorlar.

MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORU ALIYOR

Kira uyarlama davalarında bilirkişi raporu belirleyici oluyor. 3 kişilik bilirkişi heyeti belirleniyor ve bu üç kişinin de uzmanlık alanı ayrı oluyor. Emsal kiralara, evin değerine, muhite ve diğer parametrelere bakılarak bilirkişi bir kira bedeli belirliyor. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunu hakim değerlendirerek karara varıyor.

HAKKANİYET İNDİRİMİ UYGULANIYOR

Bilirkişi raporunda belirlenen kira bedeli mahkemenin açıklayacağı kira bedeli olmuyor. Bu durumda hakim inisiyatif kullanarak kiracının eski kiracı olduğunu dikkate alarak yüzde 10 seviyelerinde hakkaniyet indirimi uyguluyor. Bu şekilde evin yeni kira bedeli belirleniyor. Bu karar hüküm altına alındığında taraflar kabul etmeme hakkına sahip olmuyorlar.

KİRACI TOPLU ÖDEME YAPIYOR

Kira uyarlama davasında kira fiyatı yükselecektir. Üstelik yeni kira davanın açıldığı aydan itibaren geriye dönük uygulanıyor. Kira uyarlama davalarının ortalama 2 yıl sürdüğü dikkate alınırsa kiracı ev sahibine 2 yıllık kira farkını toplu olarak ödemek zorunda kalacaktır. Mahkeme kirayı 3.000 TL arttırması durumunda kiracı bir anda ev sahibine 72.000 TL borçlu olur. Bu duruma düşmemek için ise yapılması gereken meseleyi bu aşamaya getirmeden anlaşma yoluyla çözmektir.

SONRAKİ HABER