Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların yasal yollarla çözümü konusunda bazı önemli bilgiler es geçilebiliyor. Kiracılar da kendilerini koruma altına alabilecekken tüm kozları ev sahiplerinin eline veriyorlar. Kiracıların evden çıkarılmamak için yapmaları gerekenler nelerdir? Ev sahiplerine karşı kiracılar kendilerini nasıl koruyabilirler?
İHTYAÇTAN DOLAYI EVDEN ÇIKARILMA
Ev sahiplerinin en çok kullandıkları yöntemlerin başında eve kendilerinin ihtiyaçları olduğu gerekçesi ile kiracıların evden çıkmalarını istemeleri oluyor. Bu yöntem karşısında kiracıların çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ev sahibi bunu bir bahane olarak da kullanabilir veya gerçekten de eve ihtiyacı olabilir. Kiracılar kendilerini garantiye almak istiyorlar ise ev sahiplerinden bu konuda yazılı bir bildirim talep etmeliler. Bu yazılı bildirimde ev sahibi evde ihtiyaç duyduğunu ve kiracının bundan dolayı evden çıkmasını istediğini açık şekilde ifade etmelidir. Bu belge elde edildikten sonra kiracı evden çıkabilir. Eğer ev sahibi bu durumda evi bir başkasına kiraya verirse eski kiracı ev sahibinden 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat alabilir. Kiracının en büyük ispat delili de ev sahibinin kendisine gönderdiği evden çıkmasına yönelik yazılı bildirim olacaktır.
ESASLI TADİLAT NEDENİYLE EVDEN ÇIKARILMA
Ev sahipleri evlerde esaslı tadilat yapacaklarını ve kiracıların evden çıkmaları gerektiğini de belirterek kiracıları köşeye sıkıştırabiliyorlar. Bu durumda kiracılar yine yazılı bir belge talep etmeliler. Evden çıkmak için bunun yazılı bir bildirim şeklinde kendisine iletilmesini ev sahibinden istemelidir. Ardından evi tahliye eden kiracı evde tadilat yapılmaması durumunda ev sahibinden şikayetçi olarak 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat elde edecektir. Ayrıca tadilat yapılması durumunda ev sahibi kiralama teklifini ilk olarak eski kiracıya yapmak zorundadır. Bu teklif yapılmadan tadilat sonrasında ev bir başkasına kiraya verilirse eski kiracının yine tazminat hakkı doğar.
KİRACILAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Kiracıların haksız duruma düşmemeleri için bazı konulara özellikle özen göstermeleri gerekiyor. Öncelikle kira ödemeleri zamanında ve eksiksiz olarak yapılmalıdır. Bunun yanında eve iyi bakılmalı ve ev hor kullanılmamalıdır. Ev sahibi ve onun ailesi ile saygılı bir ilişki kurulmalıdır. Aynı şekilde komşularla da iyi geçinilmelidir. Son olarak ise aidat ödemeleri aksatılmamalıdır. Bunları yapan kiracılar kanun önünde kendilerini koruma altına alabilirler.