Kiracılar tazminat alıyor! Ev sahiplerinin bu hatası yetiyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelen bazı olaylar neticesinde tazminat ödemesi yapılması gündeme gelebiliyor. Ev sahipleri yaptıkları bazı hataların karşılığında tazminat ile cezalandırılıyorlar.

Kiracılar tazminat alıyor! Ev sahiplerinin bu hatası yetiyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişkinin her iki tarafa da yük olmaması gerekiyor. Bundan dolayı taraflar sorumluluklarını bilerek ona uygun bir şekilde hareket etmek zorundalar. Ev sahibi mülkün kendisine ait olduğu gerekçesi ile kiracıya saygı sınırlarının dışında davranamaz. Aynı şekilde kiracı da ev sahibi için hayatı çekilmez bir hale getiremez. Eğer kişiler rahatsız ediliyor,, haksızlığa uğratılıyorlar ise bunun cezai yaptırımının da olması kaçınılmazdır.

EV SAHİPLERİ EN ÇOK BU HATALARI YAPIYORLAR

Ev sahipleri kiracının kira ödemesi yapmaması durumunda yasal yollara başvurmak yerine kendi adaletlerini tesis etmeyi tercih edebiliyorlar. Akla ilk gelen kiradaki evin kapısının kilidinin değişmesi ve kiracının eve sokulmaması oluyor. Öncelikle ev sahiplerinin mahkeme kararı olmadan kiracıyı evden çıkarma hakkı yoktur. Hukuk devletlerinde de kişiler kendi adaletlerini tesis edemezler. Kiracı bu durumda mahkemeye başvurduğunda ev sahibi hakkı olmayan yere tecavüz suçundan cezalandırılmaktadır.

Ev sahiplerinin sık yaptıkları bir diğer hata kiracının evine kiracıdan habersiz girerek eşyalarına el koymasıdır. Bu eylemi gerçekleştiren ev sahibi tam olarak başına çok büyük bir bela almaktadır. Bu ev sahibi hakkında konut dokunulmazlığının ihlali, hırsızlık ve yağma suçlarından dava açılabilir. Bunun neticesinde ise iş sadece tazminat ile kalmaz ev sahibi hapis cezası ile karşılaşabilir.

Ev sahibinin kiracıyı telefonla veya yüz yüze sürekli olarak rahatsız etmesi de hukuken sakıncalıdır. Anormal bir şekilde kiracı ile iletişim kurulması karşısında ev sahipleri yine hukuk önünde haksız duruma düşeceklerdir.

TAZMİNAT KARARI ÇIKAR

Ev sahiplerinin yapmış oldukları bu genel hatalar yanında diğer kusurlu tavırlar da şikayet konusu olabiliyor. Bu durumda kiracılar ev sahipleri aleyhinde maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Açılan bu tazminat davaları hakkında hüküm mahkemelerce verilir ve ev sahipleri kiracılara tazminat ödemek zorunda kalırlar. Bu tazminat tutarı ise mahkemece belirlenmektedir. İşlenen kusura göre tazminat tutarı oldukça yüksek seviyelere çıkabilir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER