Son yıllarda ev sahiplerinin kiracılardan tahliye taahhütnamesi almaları oldukça yaygınlaştı. Tahliye taahhütnameleri açık bir şekilde ev sahiplerine avantaj sağlıyor. Hem kat Mülkiyeti Kanunu hem de Borçlar Hukuku kiracılar lehine uygulamalara imkan veriyor. Bundan dolayı da Türkiye’de kanunların kiracı dostu oldukları konusunda tartışmalar yapılıyor. Ancak tahliye taahhütnameleri ile ev sahiplerine kendilerine çok özel bir imkan sağlıyorlar.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NE İŞE YARIYOR?
Tahliye taahhütnamesinin bir kiracı tarafından imzalanması o kiracının kira sözleşmesinden kaynaklanan bazı haklarını ev sahiplerine devretmesi anlamına geliyor. Normal koşullarda ev sahipleri 10 yıl dolmadan kiracıları evden kolay kolay çıkaramıyorlar. Burada kanun kira sözleşmelerini feshetme hakkını kiracılara vermiş ama ev sahiplerine vermemiş. İşte tahliye taahhütnamesinde ev sahibi bu hakkı elde ediyor. Kiracı taahhütnamede evi boşaltmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla kira sözleşmesinin her yıl otomatik olarak yenilenmesine dair hukuki uygulama da bu şekilde sona eriyor.
KİRACININ ZORUNLULUĞU VAR MI?
Kiracıların tahliye taahhütnamesini imzalamak gibi bir zorunlulukları bulunmuyor. Hatta yasal olarak ev sahibi tahliye taahhütnamesini evi kiralamak için ön şart olarak sunamaz. Kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesi aynı tarihte imzalanırsa o tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor. Ancak bu durum yasaların olağan şeklinde uygulanması halinde geçerli oluyor. Ev sahipleri bunun tam tersini yaparak da sonuç olabiliyorlar.
Ev kiralamak zorunda olan bir kiracı ev sahibin tüm isteklerine istemese de onay verebiliyor. Bu durumda tarihi belli olmayan tahliye taahhütnameleri kiracılara imzalatılıyor. Şikayet edilse de genellikle buradan kiracılar bir sonuç alamıyorlar.