Ev sahipleri ile kiracılar sık sık karşı karşıya geliyorlar. Kira sözleşmesi ile her iti tarafın da sorumlulukları belirlenirken bu sözleşmeler bağlayıcı olabiliyor. Kira sözleşmesi yapıldığında ev sahipleri de kiracılar da bazı haklara sahip oluyorlar. Bu haklar kapsamında ise kiracılık ilişkisinin ilerleyen adımları yönetiliyor. Ancak yine de zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabiliyor.
KİRA SÖZLEŞMELERİ SADECE KİRACIYI DEĞİL EV SAHİBİNİ DE KORUR
Kira sözleşmeleri genellikle kiracı dostu belgelerdir. Ancak bazı durumlarda kira sözleşmeleri ev sahiplerini de koruyan belgeler olmaktadır. Bir ev sahibi evini kiraya verdiğinde bir süre belirtilmemiş ise bu sözleşme yıllık olarak kabul edilir. Kira sözleşmesi de kiracının evden çıkma talebi olmaz ise yıllık olarak otomatik olarak yenilenir. Ancak bir süre sonra kiracı evden çıkmak isteyebilir. Bu durumda da kira sözleşmesinin feshi yapılmalıdır.
Kira sözleşmesi fesih edilecek ise bunun karşılıklı rıza ile yapılması en uygunudur. Ancak kiracı evden çıkıyorum diyerek sözleşmeyi kendiliğinden fesih ederse o zaman ev sahibine bazı haklar doğacaktır. Kira sözleşmesinin dolacağı tarihe kadar kaç ay varsa ev sahibi o kadar aylık kirayı kiracıdan talep edebilir. Bu durumda da ev sahibi haklı olacaktır.
Ev sahibi kiracıdan tazminat ister ve bunu mahkemeye taşır ise mahkemenin bakacağı bazı ayrıntılar bulunuyor. Kiracının evden çıktıktan sonra evin ne kadar boş kaldığına bakılır. Ev sahibi eğer evi hemen kiraya vermiş ise kiracı maddi sorumluluktan tamamen kurtulur. Ancak ev boş kalmış ise ve bu süre 6 ayı geçmiş ise o zaman mahkeme farklı bir değerlendirme yapar. Bu durumda mahkeme genellikle kiracıyı 3 ay kira bedeli kadar tazminat edemeye mahkum ediyor.