Kiracılar bu haklarını bilmiyorlar! Ev sahiplerinden tazminat almak mümkün!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan olaylar ve bunların çözümleri sürekli araştırma konusu yapılıyor. Yasal yollarla kiracıların bazı ev sahiplerini tazminata mahkum ettirebilmelerinin detayları ortaya çıktı.

Kiracılar bu haklarını bilmiyorlar! Ev sahiplerinden tazminat almak mümkün!

Kiracılar bazı zamanlar ev sahipleri tarafından haksızlıklara uğrayarak mağdur oluyorlar. Fırsatçı ev sahipleri de kiracının yasal haklarına saygı göstermeden hareket edebiliyorlar. Çoğu zaman da bu durum ev sahiplerinin yanına kar kalıyor. Kiracılar yasal haklarını tam olarak bilmedikleri için haklılıklarını yasalar önünde ispat edemiyorlar. Bundan dolayı da bu fırsatçı ev sahipleri kiracılara karşı daha kontrolsüz bir şekilde davranabiliyorlar.

KİRACILARIN İHTİYACIM VAR EVDEN ÇIK KABUSU

Ev sahipleri kiracıları evden çıkaracaklar ise ilk başvurdukları yol eve kendilerinin ihtiyacı olduğunu söyleyerek kiracıyı evden çıkarmak oluyor. Bu talep karşısında kiracıların çoğu anlayışla davranarak evden çıkmayı tercih ediyorlar. Sonrasında ise ev sahibi evi çok daha yüksek bir kira bedeli ile başkasına kiralıyor. Kiracı ise yok yere çıkan taşınma masraflarını ödemek ve çok daha yüksek fiyatla yeni bir ev kiralamak zorunda kalıyor. Oysa kiracı yasal hakkını bilmiş olsa bu şekilde ev sahibi cesaret ile hareket edemeyecekti.

Kiracılar bu haklarını bilmiyorlar! Ev sahiplerinden tazminat almak mümkün!

KİRACILAR NE YAPMALI?

Ev sahibi ihtiyaçtan dolayı kiracının kapısını çalıp evden çıkmasını istediğinde kiracının yapması gereken çok basit bir işlem var. Bu işlemi yapması durumunda kiracı yasal hakkını koruma altına alabiliyor. Ev sahibinden kendisine sözlü olarak bildirilen bu talebini yazılı olarak bildirmesi istenmelidir. Hatta noter üzerinden ev sahibinin kendisine ihtar göndermesi durumunda evden çıkacağını ev sahibine iletmelidir. Ev sahibi noter üzerinden bir ihtar gönderir ve ihtarda da eve kendisinin ihtiyacı olduğu açık bir şekilde yazılı olur. Bu yazılı bildirimi alan kiracı kendisini öyle bir güvenceye alır ki evden çıksa bile ev sahibi rahat hareket edemeyecektir.

Eğer kiracı bu işlemi yaptıktan sonra evden çıkar ve ev sahibi de evi kiraya verirse o zaman yasal süreç başlayacaktır. Kiracı yasal süreci başlatarak ev sahibinin kendisini kandırdığını ve maddi – manevi tazminat ister. Açılan davada kiracının evi ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle boşalttığını ispat etmesi gerekecektir. İşte daha önceden ev sahibinin noterden gönderdiği ihtar bunun belgesi olacaktır.

Haklılığını mahkemede ispat eden kiracı ev sahibinden çeşitli tazminatları almaya hak kazanır. Maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edilen ev sahibi bu ödemeleri zorunlu olarak yapmak durumunda kalır. Bu tazminatın en düşük miktarı 1 yıllık kira bedeli kadar olacaktır. Genellikle çok daha yüksek bedeller belirlenmektedir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER