Kira zammında itirazsız yeni dönem başlıyor!

Kiracılar ile ev sahipleri yeni bir döneme girmeye hazırlanıyorlar. Kira zamları bundan sonra nasıl tespit edilecek?

Kira zammında itirazsız yeni dönem başlıyor!

Türkiye’de kiracılık meselesinde büyük sorunlar yaşanıyor. Ne ev sahipleri ne de kiracılar hallerinden memnunlar. Arada yaşanan ve çözümsüz kalan anlaşmazlıklar ise toplumsal bir sorun haline geldi. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiye farklı gerekçelerle de olsa neşter vuruluyor. Yeni bir sistem devreye sokulmaya hazırlanırken bu yeni düzende nelerin değişeceği merak konusu oluyor.

KİRA SÖZLEŞMELERİ DEĞİŞİYOR

Ev sahiplerinin evlerini kiralarken yaptıkları kira sözleşmeleri artık belirli bir düzene kavuşacak. Bu kira sözleşmeleri e-devlet sisteminde yapılabilecek. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlıkları tamamlanmak üzere. Bu hazırlıklar tamamlandığında ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira sözleşmesi e-devlet üzerinden yapılacak ve her iki taraf için de bağlayıcı olacak. Her detay kayıt altında olacağı için sorunların çözümü de kayıt altında olacak.

EV SAHİPLERİ VERGİDEN KAÇAMAYACAK

Ev sahiplerinden kira gelir vergisi tahsili çok büyük bir sorun oluyor. Çok sayıda ev sahibi ya eksik vergi ödüyor ya da hiç beyanname vermeyerek vergi ödemiyor. Bu da devlet işçin başlı başına zarar oluyor. Kira sözleşmeleri e-devlete taşındığında ise beyanname yerine geçmiş olacaklar. Devlet ev sahibinin ne kadar kira geliri elde ettiğini bilecek. Buna göre de vergilendirme yapılarak tahsilat gerçekleştirilecek.

KİRA ZAMMINDA YENİ YÖNTEM!

Kira zammında ev sahipleri kiracıları zorlamaya başladılar. Yeni sistem devreye girdiğinde bu durum da değişecek. Kira bedeli net olarak belli olduğu için kira zammının üst sınırı da belli olacak. Ev sahipleri ile kiracılar arasında düşük veya yüksek oranlı anlaşma sağlanmamış ise sistem geçerli kira artış oranından hesaplama yaparak yeni kirayı otomatik olarak belirleyecek. Bu şekilde ne ev sahibi ne de kiracı şikayetçi olamayacak.

SONRAKİ HABER