Ev sahipleri kira zammı konusunda kiracıları zaman zaman zor durumda bırakabiliyorlar. Yasal hakları olmamasına karşın kiracılardan çok yüksek oranlarda zamlar talep edebiliyorlar. Bu durumda kiracı böyle bir zammı kabul etmiyor. Aradaki anlaşmazlık çözümsüz kalınca ev sahibi de evden çıkması yönünde kiracıyı sıkıştırabiliyor. İşte böyle bir pozisyonda kiracıların yasal haklarının neler olduğu merak konusu oluyor. Bu durumda kalan kiracı ne yapabilir?
KİRACININ GÜVENCESİ KİRA SÖZLEŞMESİ
Ev sahibi ile kira zammı konusunda mutabık kalamayan kiracıların en büyük güvenceleri kira sözleşmeleri oluyor. Geçerli bir kira sözleşmesi var ise ve sahibi istediği kadar yüksek oranlı zam talep etsin bunun bir anlamı olmuyor. Böyle bir durumda yasal olarak ev sahibi o kira zammını yapamadığı gibi kiracıyı da bu gerekçe ile evden çıkaramaz. Bunları sağlayan güvence ise kira sözleşmesidir.
YASAL KİRA ARTIŞ ORANI ÖNEMLİ
Kiracılar kira zammı konusunda yasal kira artış oranını takip etmelidirler. Bu oranın üzerinde kira zammı kiracı onaylamadıkça asla yapılamaz. Burada en kritik konu ise kiracı yasal kira artış oranı ile kira zammını hesaplamalı ve ev sahibine bu zamlı kirayı eksiksiz bir şekilde ödemelidir. Eğer bu kira zammı uygulanmaz ise veya eksik ödeme yapılır ise ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak için fırsat bulmuş olur.
Kiracı ev sahibine karşı kira borcunu ödedikten sonra herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmayacaktır. Ev sahibinin fahiş kira zammını kiracı kabul etmeme hakkına sahiptir. Kira borcu olmadıkça da ev sahibi kiracı aleyhinde herhangi bir işlem yapamaz.