Her kiracının kabusu evden çıkarılmasıdır. Bunun için de yasal uygulamaların ve süreçlerin iyi bilinmesi gerekiyor. Öncelikle ev sahipleri kiracıları kolay kolay evden çıkaramazlar ama ev sahibine haklı bir gerekçe verilirse o zaman iş değişiyor.
Kiracının kira ödemesi yapmaması ev sahibi için haklı bir gerekçe olacaktır. Bunun için de kiracılar kira ödemelerini günü gününe yapmalıdırlar. Zamanında ödenmeyen kiralar nedeniyle kiracılar çok zor durumda kalabilirler.
KİRA ÖDEMEYEN KİRACI HAKKINDA NELER YAPILIYOR?
Kira ödemeyen kiracılar için yapılacak olan uygulamalarda bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Bir ay kira ödemeyen kiracıyı ev sahibi yasal yollarla evden çıkaramaz. Bundan dolayı ev sahiplerine daha fazlası gerekmektedir. Bir kira sözleşmesi yılı içerisinde kiracı iki defa kira ödemesini geç yaparsa ev sahibi kiracının tahliyesi için girişimde bulunabilir.
Ancak bu da bir şarta bağlıdır. Kiracı kira ödemesini yapmamış veya geciktirmiş ise ev sahibi yazılı bildirim göndermelidir. Bu yazılı bildirim sayısı bir kira sözleşmesi yılı içerisinde 2 adet olursa o zaman ipler ev sahibinin eline geçiyor. Kiracı kira borcunu geç de olsa ödese dahi ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Ev sahibi önce arabulucu aşamasını geçmek zorundadır.
Bu da yaklaşık olarak 3 hafta kadar sürecektir. Sonrasında ise mahkemeye başvuran ev sahibi kiracının tahliyesini ister. Mahkeme heyetinin uygun görmesi durumunda ise kiracının tahliyesine karar verilir. Ancak bu süreç hemen olmaz. Bunun istinaf süreci de hesaba katıldığında kararın kesinleşmesi 2 yıllık bir süreci gerektirebilir. Sonrasında ise kiracı evden çıkarılır. Kira borcu ödemeyen kiracı için ev sahipleri tahliye talepli icra takibi de başlatabilirler. Ancak bu süreçte genellikle sonuç alınamıyor. Kiracı yasal süresinde borca itiraz edince icra takibi sonlandırılabiliyor.