Kentsel dönüşüm gerekçesiyle evden çıkarılan kiracının yasal hakları

Kiracıların evden tahliyelerini isteyen ev sahipleri çeşitli gerekçeler ortaya koyabiliyorlar. Evin kentsel dönüşüme girecek olmasının gerekçe gösterilmesi durumunda kiracıların yasal hakları nelerdir?

Kentsel dönüşüm gerekçesiyle evden çıkarılan kiracının yasal hakları

Kira sözleşmesi devam eden bir kiracının ev sahipleri tarafından kolay kolay evden çıkarılamadıkları biliniyor. Bu çerçevede kiracılar ile ev sahipleri sık sık gerginlik yaşıyorlar. Bazı ev sahipleri kiracılarının evden çıkmaları için farklı farklı gerekçeler ortaya koyabiliyorlar. Bunlardan birisi de evin kentsel dönüşüme girecek olması oluyor. Böyle bir gerekçe gerçek de olabilir ev sahibinin ortaya koyduğu bir bahane de olabilir. Bu durum karşısında kiracılar nasıl hareket etmelidirler. Kiracıların kentsel dönüşüm gerekçesinde kanuni hakları nelerdir?

KENTSEL DÖNÜŞÜM TAHLİYE NEDENİ!

Bir evin kentsel dönüşüme girmesi kiracının tahliye edilmesi için ev sahibinin haklı gerekçeleri arasında yer alıyor. Deprem acısını yaşayan bir ülke olarak Türkiye’de kentsel dönüşüm oldukça ciddi ve hayati bir meseledir. Ev sahibi evi gerçekten kentsel dönüşüme sokacaksa kiracı evden çıkarılabilir. Ev sahibi bunu bir bahane olarak gösteriyorsa da kiracı yine evden çıkarılır. Her iki durumda da kiracının bazı yasal hakları oluşmaktadır.

Kentsel dönüşüm gerekçesiyle evden çıkarılan kiracının yasal hakları

Ev sahibi kiracıyı gerçekten kentsel dönüşüm gerekçesi ile evden çıkarmış ise kiracının yasal hakkı gayet açıktır. Kentsel dönüşüm tamamlandıktan sonra aynı ev kiraya verilecek ise ilk kiralama hakkı evden çıkarılmış olan kiracınındır. Eğer bu hak tanınmaz ise kiracının tazminat hakkı doğacaktır.

Ev sahibi kiracıyı evin kentsel dönüşüme gireceğini bahane ederek çıkarmış ise o zaman farklı bir yasal hak doğacaktır. Eğer bu ev sahibi evi kentsel dönüşüme sokmaz veya evi bir başkasına kiraya verirse evden çıkan kiracı mahkemeye başvurabilir. Bu şekilde şikayet edilen ev sahibi kiracıya hem maddi hem de manevi tazminat ödemek zorunda kalabilir. Bu cezanın tutarı 1 yıllık kira bedelinden az olmayacaktır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER