Bir çok farklı ülkenin işgaline uğrayan Anadolu toprakları milli mücadele döneminde düşmanlardan temizlenmişti. Ülke işgaline karşı verilen mücadelede ordulara liderlik eden komutanlar başarıları ile nesiller boyunca isimlerinin unutulmamasını sağladı.
O isimlerden birisi de Doğu cephesinde başarıları ile nam salan Kazım Karabekir olmuştu. 1882 yılında doğan Kazım Karabekir askerlik yaşantısına 1894'te başlayan Karabekir uzun yıllar üniformasını üzerinden çıkarmadı ve bir çok başarı elde etti.
MUHALEFETTE YER ALMIŞTI
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte mecliste milletvekili olarak da görev yapan Kazım Karabekir Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer aldı.
1946 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak seçilen Karabekir bu görevini sürdürürken 26 Ocak 1948 günü 66 yaşında Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Cenazesi Cebeci Asri mezarlığına defnedilen Karabekir sonraki yıllarda Devlet Mezarlığına nakledildi.
Vefatının üzerinden 77 sene geçen Kazım Karabekir anma mesajlarıyla yad ediliyor. Öte yandan yurdun bir çok yerine adı verilen Karabekir'in anısı bu şekilde yaşatılıyor.