Türkiye’de miras anlaşmazlıkları oldukça yaygın bir toplumsal sorun olarak yaşanıyor. Aileler içerisinde birliği yok eden bu durum zaman zaman nahoş olaylara da sebebiyet veriyor. Miras konusunda anlaşamayan aile bireyleri arasında iş cinayete kadar gidebiliyor. Oysa herkes kanuni hakkına razı olsa ve hukuki kurallar uygulanarak miras paylaşımları yapılsa bu gibi durumlar yaşanmayabiliyor.
KARDEŞLER ARASI MİRAS NASIL PAYLAŞTIRILIR?
Anne veya babalar hayatlarını kaybettiklerinde bir miras durumu ortaya çıkıyor. Kardeşler kalan mirası paylaştırmak için çeşitlik anlaşmazlıklar yaşayabiliyorlar. Hakkaniyetli bir miras paylaşımında uygulanması gereken kurallar ise gayet açık. Tüm kardeşler eşit miras payı hakkına sahiptirler.
Paylaştırılacak olan miras sadece kardeşler arasında paylaştırılacak ise ve ortada bir vasiyetname yoksa tüm miras kardeş sayısına bölünerek paylaştırma yapılır. Örneğin babadan 10 daire kalmış ve 5 kardeş var ise kardeşler 2’şer daire alarak bu mirası paylaşabilirler. Tam bu noktada akıllara çok kritik bir soru geliyor. Ya bu dairelerin maddi değerleri eşit değilse ne olur? Yasalar bu konuya da çözüm buluyor.
Miras paylarının maddi değerleri eşit değilse yasaya göre mirasçılar arasında denkleştirme yapılmaktadır. Bu denkleştirmede değeri yüksek payı alanlar değeri düşük payı alanlara ödeme yaparlar. Bu şekilde mirasta denkleştirme gerçekleştirilmiş olur. Böylece tüm kardeşler eşit bir miras paylaşımı yapmış olurlar.
Kardeşler arasında miras paylaşımının eşit olmaması durumunda mesele mahkemeye taşınabiliyor. Mahkemenin yapacağı miras paylaşımının neticelerinin taraflar açısından olumlu olmayacağının bilinmesi gerekiyor.