Kira sözleşmeleri kiracılık ilişkisinin en önemli belgesidir. Yasal dayanağı da olan bu sözleşmeler hem kiracıları hem de ev sahiplerini bağlamaktadır. Kira sözleşmesi varken ev sahipleri ile kiracılar sözleşmeye aykırı hareket edemezler. Bu sözleşmelerin süreleri ise bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabiliyor.
KİRA SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİ NASIL BELİRLENİR?
Kira sözleşmeleri için süre konusu yasalara göre belirlenmiştir. Genellikle bu sözleşmeler belirsiz süreli sözleşmeler olarak yapılmaktadır. Ancak uygulamada 1 yıllık olarak uygulanmaktadır. Lakin 1 yılın dolması sözleşmenin tamamen sona erdiğini göstermez. Bu noktada kiracılara çok önemli bir hak tanınmıştır.
Kira sözleşmesi yapılmış ve 1 yıllık süresinin dolmasına 1 ay kalmış ise kiracılara sözleşmeyi sonlandırma veya uzatma hakkı verilmektedir. Bu hak ev sahiplerine tanınmamıştır. Kiracı ev sahibine herhangi bir bildirim yapmaksızın kira sözleşmesini uzatabilir. Uzatılacak süre ise 1 yıldır. Her yıl kiracının kararı ile kira sözleşmesi 1 yıl otomatik olarak uzatılabilir. Bu şekilde kiracı 10 yıl boyunca kira sözleşmesini sürdürebilir. Bu süreçte kirayı düzenli ödüyor ve ev sahibinin kira sözleşmesini sonlandıracak haklı bir gerekçesi yoksa kiracılık devam eder.
10 yıldan sonra ise tüm kozlar ev sahiplerinin eline geçiyor. Kiracı 10 yıl boyunca kira sözleşmesini her yıl 1 yıl olacak şekilde uzatmış ve 10 yıllık süre dolmuş ise kanun ev sahiplerine bir hak tanıyor. Ev sahipleri yasal süresinde bildirimde bulunmak şartıyla 10 yıldan sonra kira sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin sona erdirebilirler. Kiracının buna itiraz etmesi sadece tahliyenin süresini bir miktar uzatabilir. Nihayetinde kiracı evden çıkmak zorunda kalacaktır.